A világ legjobbjai a cseh sörök- Mi a titkuk?

A világ legjobbjai a cseh sörök- Mi a titkuk?

Szerző: szdavid - 2014.02.19.

Egy prágai sörözés közben, gyakran feltesszük magunknak a kérdést. Mitől, ilyen átkozottul jó ez a sör? Valamit tudnak a csehek, amit mi nem. Nem véletlen, ha Prágáról esik szó a sörkedvelőnek a nemes nedű jut eszébe először. De vajon mi lehet a titkuk?

Egy prágai sörözés közben, gyakran feltesszük magunknak a kérdést. Mitől, ilyen átkozottul jó ez a sör? Valamit tudnak a csehek, amit mi nem. Nem véletlen, ha Prágáról esik szó a sörkedvelőnek a nemes nedű jut eszébe először. De vajon mi lehet a titkuk?

 

A cseh söröket a világ legjobb söreinek tartják és nem is véletlenül. A kiváló minőségű habzó italok mára már az ország védjegyévé váltak.

 

 

 

Miért is, ilyen jók a cseh sörök?

 

Elsőként kezdjük az alapanyagokkal, melyek csakis a legkiválóbb minőségűek lehetnek.

 

Víz: A sör főzéséhez használatos víznek tökéletesen tisztának és lágynak kell lennie. Csehországban adottak ehhez a lehetőségek, mivel a kis helyi sörfőzdék a környék forrásaiból nyerik a kristálytiszta vizet, a nagyobb gyárak pedig több száz méterre is le tudnak fúrni a legszükségesebb alapanyagért. Egy korsó sörben 4,65 deciliter víz van.

 

Árpamaláta: A maláta, melyet a sörfőzéshez használnak típusától függően aszalt vagy pörkölt árpa. Csehországban a sörfőzők legkedveltebb malátája a moráviai, mint tudjuk, ez az alapanyag határozza meg a sör színét és ízét. A malátát minél sötétebbre pörkölik annál sötétebb lesz a sör is.

 

Komló: A komló a sör lelke, ez határozza meg, hogy mennyire lesz keserű az ital. A komló nőivarú virágában található lupulin nyugtató hatással is rendelkezik, ez magyarázza, hogy ez első sör után miért is szokott néha elbóbiskolni az ember. A komló gyantája a sörhab tartósságát biztosítja. A sörfűszerrel mértékkel kell bánni, egy hektó sörhöz csupán 140-500 grammot használnak fel.

 

Élesztő: Az élesztő alakítja át a malátacukrot alkohollá, miközben melléktermékként szén-dioxid termelődik. Az élesztő, hogy kifejtse hatását, a forró sörlét 12-20 fokra le kell hűteni. A főerjesztést követi az utóerjesztés, általában 0-3 fokon, míg végül a sör letisztul, és kialakul a végleges íz és aroma.

 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket