Karácsonyi népi babonák, amit kevesen ismernek

10 olyan karácsonyi népi babona, amit alig ismernek

Ismét eljött az évvége, vagyis még nem teljesen, de már nincs sok hátra. Tehát elérkezett megint, az év egyik legszebb és legjobb ünnepe a karácsony! :) Tíz olyan karácsonyi népi babonát szeretnék mutatni nektek, amit nem igazán szoktak ismerni.

Ezek a babonák voltak nagyszüleink, dédszüleink idején


1. Abrosz


Az ünnep kiemelkedő része a közös étkezés. Őseink a karácsonyi asztalra olyan abroszt terítettek, melyet tavasszal vetőabrosznak használtak, ebből szórták ki a magvakat a földbe. Úgy tartották, hogy így bőséges lesz a termés. 


2. Gabona


A gabona fontos élelmiszer és takarmány volt, így különleges szerepe volt a családok életében. Az ünnepi asztalra gabonaszemeket szórtak, majd abból etették a tyúkokat is, hogy bőven tojjanak. 

 

3. Szalma


Az ünnepi asztal alá szalmát tettek a családok (Jézus születésére emlékezve), majd ezt kivitték alomnak az állatok alá, hogy azok egészségesek legyenek. Egyes területeken a gyümölcsfák törzsére is kötöztek a szalmából, hogy bőséges termést biztosítsanak.


4. Morzsa


Az étkezés után az asztalon maradt morzsát összesöpörték a jószágoknak, ezzel gondoskodva arról, hogy egészségesek legyenek az állatok.


5. Háziasszony


Az ünnepi vacsora közben a ház asszonya nem kelhetett fel az asztaltól, hogy tyúkjai a következő évben sok tojással lássák el.