Lézer, ami a levegőben találja el a repülő aknagránátokat

Lézer, ami a levegőben találja el a repülő aknagránátokat

Szerző: Jobs24 - 2014.01.09.

Az amerikai hadsereg most még csak teszteli, de 2022-ben akár már éles helyzetekben is bevetheti a földi járművekre szerelhető harci lézerfegyverzetét. 

nagyenergiájú mobil lézerfegyver

Az Egyesült Államok hadserege Új-Mexikóban már javában teszteli a világ legmodernebb 10 kilowattos lézerfegyvereit, melyeket voltaképp harckocsikra és terepjárókra szerelve próbáltak ki. A teszt eredménye magáért beszél, mivel ez a harctechnológia képes a levegőben szétlőni bármely kisebb méretű drónt, illetve a 2,5 kilométer hatótávolságú, 60 milliméteres aknagránátokat is. A High Energy Laser Mobile Demonstrator (nagyenergiájú mobil lézerfegyver) elnevezésű katonai lézertechnológia előreláthatólag 2022-re áll készen a valós harci helyzetekben való alkalmazásra. Addigra pedig már az 50, valamint a 100 kilowattos lézerfegyverek is tesztelésre kerülnek majd.

 

 

A fegyver fejlesztési munkálatait az amerikai Boeing vállalat végzi. A fejlesztő szakemberek véleménye szerint a lézerfegyverzet további fejlesztése akár a gyorsabban mozgó repülő tárgyak szétlövését is eredményezheti, bár azt is hozzátették, hogy a nagyobb teljesítményű szerkezetek energiaellátási és hűtési megoldásain van még mit dolgozni. Jövőre az amerikai hadsereg nem csupán szárazföldi járműveken teszteli a rendszert, hanem már hadihajókon is, amelyekről kisebb csónakokat és távirányítású repülőket próbálnak majd megsemmisíteni.

 

 

Olvasd el ezeket a cikkeket is:

SR–71 Blackbird – a hidegháború csodafegyvere

A Forma 1 biztonsági autója a Mercedes-Benz SLS AMG

Új Toyota Supra érkezik?

A városi utakra teremtették – Citroën C3 1.2 VTI 82

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket