10 tudományos tény a pizzafogyasztás mellett

10 tudományos tény a pizzafogyasztás mellett

Szerző: szoroakos - 2014.03.06.

Ezt a cikket azok mindenképp olvassák el, akik akármilyen kis bűntudattal is kezdenek neki a pizza evésnek. Tudományos tényekkel tudjuk alátámasztani, hogy miért is jó a pizza!

10 tudományos tény a pizzafogyasztás mellett

 

 

 

 

1. A pizza tészta dobálása életet menthet

Akár hiszed, akár nem, fizikusok a pizza tészta nyújtását alapul véve dolgoznak az emberi hajszálnál vékonyabb motorok kialakításán. Az igazi pizza mesterei mára olyan mesterien nyújtják a pizza tésztáját, hogy az a tudósoknak is szemet szúrt. Miközben feldobják kezüket úgy mozgatják egy körpályán, hogy az maximális hatást érjen el a nyújtás közben. A tudósok olyan motort hoznak létre, ami ezt a mozdulatot imitálja másodpercenként pár milliószor.

 

 

2. A pizza izgalmasabbá teszi a közgadaságtant is

Állítólag Amerikában már a 60-as évek óta a pizza árának alakulásából meg lehet határozni, hogy milyen mértékben fognak nőni a metrójegyek árai. Akárhogy is nézzük, a pizza tökéletes váltószámnak vagy mértékegységnek tűnik világunkban.
 

 

3. A pizza annyira tökéletes, hogy ez lesz az első nyomtatott étel

A NASA egy 3D étel nyomtató megépítésén dolgozik, és első nyomtatott ételükként a pizzát választották. Mi másra vágyhatna egy asztronauta?

 

 

4. A deep-dish pizzában több az antioxidáns

Bár nálunk még nem sok helyen kapni, az úgynevezett deep-dish, vagy magas falú edényben sült chicagoi eredetű pizzában több az antioxidáns, mivel máshogy kell sütni, és a széle is magasabb. Kutatók rájöttek, hogy mivel a teljes kiőrlésű tésztát tovább kell sütni, 60%-kal több antioxidánst tartalmaz, mint a hagyományos tészta.

 

 

5. A pizza segít jobban felszívni a likopint

A paradicsom likopint tartalmaz, ami például a szívbetegségek ellen tökéletes antioxidáns. Ha likopinban gazdag ételeket eszel egy kis olajjal vagy zsírral (pl. sajt) társítva, akkor sokkal többet szív fel belőle szervezeted.

 

 

6. Gyomorpanaszok leküzdésében is segít

A norovírus okozza azokat a problémákat, amik miatt sokszor beveszi magát az ember a mellékhelyiségbe. Tudósok bebizonyították, hogy az oregano olajban található carvacrol segíti a szervezetet az emésztőrendszert megtámadó vírusok ellen. Bár nincs olyan pizzamennyiség, amely teljes biztonságot nyújtana a vírus ellen, tudósok éppen a carvacrol gyógyszerekben való felhasználásán dolgozik.

 

 

7. Segít legyőzni a rákos sejteket

Bármilyen hihetetlen, de a carvacrol a prosztatarákkal is szembeszáll, és úgy programozza át annak sejtjeit, hogy azok gyakorlatilag öngyilkosságot kövessenek el.

 

 

8. Ha sörözöl, egyél mellé egy szelet pizzát is

Minden alkoholnak érdemes megágyazni a gyomorban, erre nem is találhatnánk jobb hozzávalót, mint a pizzát. Egy erősen maláta izű sörhöz például nagyon jól passzol a paradicsomos tészta, mivel a maláta enyhíti a szósz savas hatását. Ez tisztán tudomány!

 

 

9. Pénzt spórolsz vele

Persze csak ha amúgy is pizzára költenéd azt. Felmérésekkel is bizonyították a tényt, miszerint a nagyobb mindig jobban megéri. És ha nem is eszed meg mindet egyszerre, marad vacsorára. Vagy reggelire! Milyen jó érzés arra kelni, hogy pizza a reggeli!
 

 

10. Addig egyél pizzát, amíg nem késő

Ezen nincs is mit magyarázni. Minél öregebb az ember, annál kevesebb pizzát eszik. Tehát ha szereted, egyél belőle minél többet.

 

 

Te is megéheztél? Ha igazán finom és egészséges pizzát szeretnél, próbáld ki az ország egyik legeszségesebb, teljes kiőrlésű tésztájával készült pizzáját. Kattints ide és rendelj mennyei pizzát az Angel Pizzától!

 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket