10 tudományos tény a pizzafogyasztás mellett
Ezt a cikket azok mindenképp olvassák el, akik akármilyen kis bűntudattal is kezdenek neki a pizza evésnek. Tudományos tényekkel tudjuk alátámasztani, hogy miért is jó a pizza!

1. A pizza tészta dobálása életet menthet
Akár hiszed, akár nem, fizikusok a pizza tészta nyújtását alapul véve dolgoznak az emberi hajszálnál vékonyabb motorok kialakításán. Az igazi pizza mesterei mára olyan mesterien nyújtják a pizza tésztáját, hogy az a tudósoknak is szemet szúrt. Miközben feldobják kezüket úgy mozgatják egy körpályán, hogy az maximális hatást érjen el a nyújtás közben. A tudósok olyan motort hoznak létre, ami ezt a mozdulatot imitálja másodpercenként pár milliószor.
2. A pizza izgalmasabbá teszi a közgadaságtant is
Állítólag Amerikában már a 60-as évek óta a pizza árának alakulásából meg lehet határozni, hogy milyen mértékben fognak nőni a metrójegyek árai. Akárhogy is nézzük, a pizza tökéletes váltószámnak vagy mértékegységnek tűnik világunkban.
3. A pizza annyira tökéletes, hogy ez lesz az első nyomtatott étel
A NASA egy 3D étel nyomtató megépítésén dolgozik, és első nyomtatott ételükként a pizzát választották. Mi másra vágyhatna egy asztronauta?
4. A deep-dish pizzában több az antioxidáns
Bár nálunk még nem sok helyen kapni, az úgynevezett deep-dish, vagy magas falú edényben sült chicagoi eredetű pizzában több az antioxidáns, mivel máshogy kell sütni, és a széle is magasabb. Kutatók rájöttek, hogy mivel a teljes kiőrlésű tésztát tovább kell sütni, 60%-kal több antioxidánst tartalmaz, mint a hagyományos tészta.
5. A pizza segít jobban felszívni a likopint
A paradicsom likopint tartalmaz, ami például a szívbetegségek ellen tökéletes antioxidáns. Ha likopinban gazdag ételeket eszel egy kis olajjal vagy zsírral (pl. sajt) társítva, akkor sokkal többet szív fel belőle szervezeted.
6. Gyomorpanaszok leküzdésében is segít
A norovírus okozza azokat a problémákat, amik miatt sokszor beveszi magát az ember a mellékhelyiségbe. Tudósok bebizonyították, hogy az oregano olajban található carvacrol segíti a szervezetet az emésztőrendszert megtámadó vírusok ellen. Bár nincs olyan pizzamennyiség, amely teljes biztonságot nyújtana a vírus ellen, tudósok éppen a carvacrol gyógyszerekben való felhasználásán dolgozik.
7. Segít legyőzni a rákos sejteket
Bármilyen hihetetlen, de a carvacrol a prosztatarákkal is szembeszáll, és úgy programozza át annak sejtjeit, hogy azok gyakorlatilag öngyilkosságot kövessenek el.
8. Ha sörözöl, egyél mellé egy szelet pizzát is
Minden alkoholnak érdemes megágyazni a gyomorban, erre nem is találhatnánk jobb hozzávalót, mint a pizzát. Egy erősen maláta izű sörhöz például nagyon jól passzol a paradicsomos tészta, mivel a maláta enyhíti a szósz savas hatását. Ez tisztán tudomány!
9. Pénzt spórolsz vele
Persze csak ha amúgy is pizzára költenéd azt. Felmérésekkel is bizonyították a tényt, miszerint a nagyobb mindig jobban megéri. És ha nem is eszed meg mindet egyszerre, marad vacsorára. Vagy reggelire! Milyen jó érzés arra kelni, hogy pizza a reggeli!
10. Addig egyél pizzát, amíg nem késő
Ezen nincs is mit magyarázni. Minél öregebb az ember, annál kevesebb pizzát eszik. Tehát ha szereted, egyél belőle minél többet.