Lemondott a román egészségügyi miniszter, mert több, mint 100 ápoló és orvos fertőződött meg

Lemondott a román egészségügyi miniszter, mert több, mint 100 ápoló és orvos fertőződött meg

Szerző: noemivida - 2020.03.26.

A koronavírus több európai országban is teljesen elszabadult, Romániában is nagyon súlyos a helyzet. Olyannyira, hogy a mai napon Victor Costache román egészségügyi miniszter bejelentette lemondását, írja az MTI. A bejelentés előzménye pedig, hogy több kórházban is egymást fertőzték meg a páciensek, valamint a dolgozók, és orvosok.

Több mint 100 egészségügyi dolgozó fertőződött meg romániában

A koronavírus Romániában

Romániában eddig hivatalosan 1029 koronavírussal fertőzött személy regisztráltak, 18-an haltak meg a kórban, valamint eddig 94 főt gyógyultnak nyilvánítottak. Bár ez nem fest nagyon tragikus képet a többi európai ország, Spanyol, vagy Olaszország helyzetéhez képest, egyáltalán nem beszélhetünk arról, hogy megfelelően kezelik a helyi szervezetek a kialakult helyzetet. A Suceava megyei sürgősségi kórházban például 8 páciens halt meg a koronavírus okozta tünetekben, amihez még az is hozzájárul, hogy több, mint száz egészségügyi dolgozó fertőződött meg itt. Hivataloson szerda estére be is zárták a kórházat, előreláthatólag egy kétnapos komplex fertőtlenítés után fogják újra megnyitni. Persze kérdés, hogy ebben a kialakult helyzetben mennyire engedhető meg, hogy kiessen egy teljes kórházi kapacitás, ágyakkal, lélegeztetőgépekkel, orvosokkal és ágyakkal együtt.

 

Az egészségügyi államtitkárt javasolták a pozícióra

Ludovic Orban kormányfőnek már meg is van a javaslata a pozíció betöltésére, véleménye szerint a legalkalmasabb személy, Nelu Tataru egészségügyi államtitkárt, aki egyébként is aktív résztvevője az operatív törsz munkájának. Romániában egyébként szerda reggel óta kijárási tilalom van érvényben, tehát csak azok hagyhatják el otthonukat, akiknek boltba, gyógyszertárba, vagy munkába kell menniük. Csak különösen indokolt esetekben szabad kimenni a lakásból (a fent leírt esetek számítanak annak), az utcán bárkit megállíthat a rendvédelem, ekkor fel kell mutatni a munkáltató által kibocsátott igazolást, mely kizárólag a munkahely és a lakhely közötti útvonalra érvényes, vagy a saját felelősségre kiállított nyilatkozatot, amely megmagyarázza, hogy miért hagyta el az illető a lakását.

 

Tesztelnék Bukarest teljes lakosságát

A kormányfő arról is beszélt, hogy tervben van, hogy Bukarest teljes lakosságát tesztelik koronavírusra, ez körülbelül 1,8 millió tesztet jelentene. A lakosság legveszélyeztetettebb részénél, a 65 év feletti korosztálynál kezdenék, és így haladnának addig, amíg mindenkit le nem tesztelnek. Ha pedig beválik a módszer, akkor több városra is kiterjesztenék. Hogy mikor valósul meg ez a terv, milyen határidőt tűztek ki, arról egyelőre nem áll rendelkezésre információ.
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket