notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Boldog születésnapot a Zsigulinak!

hirdetes

45 éves a legendás Zsiguli

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A legendás szocialista ékkő, a Zsiguli éppen ma ünnepli 45. születésnapját. Biztosan mindenkinek volt közelebbi-távolabbi élménye vele, de abban biztos vagyok, hogy szüleink emlékeiben élénken él és a mai napig visszasírják egyszerű javíthatóságát, sőt a rally versenyeken rendszeresen látom... Neked volt Zsigulid?

Zsiguli

A kommunista Szovjetunió, a kapitalizmus egyik ékkövét, a Ford dearborni gyárát másolta le, amikor olyan gyárat akrtak építeni, ami képes kielégíteni a kontinensnyi ország igényeit. Autós partnernek az olasz Fiatot lettn, a másolni kívánt autó, pedig a Fiat 124-es lett, amin változásokat kellett eszközölni ahhoz, hogy az orosz utakat állja a sarat.

hirdetes

A fejlesztés és mérnöki munka végeredmény a Fiat 124 R lett, amit mi már 2101-es típusként ismerhettünk meg. A Zsiguli sorozatgyártása 1970. április 19-én kezdődött, és egészen 2011-ig gyártották utódjait. A mérnökök a legcsekélyebb mértékben sem akartak búcsúzni a barlangrajz egyszerűségű konstrukciótól, de a vezetés igen, ezért semmi sem lett a modellfrissítésből. A 45 év alatt, összesen 4,8 millió darabot készítettek a Lada 2101-esből és utódaiból, amely a vasfügönyön innen -akár használtan is-, az autózás csúcsát jelentette. A vasfüggönyön túl már más volt a helyzet, ott volt lehetőség és anyagi erőforrás is, más modellek közül választani. Az évforduló alkalmából a Lada autógyárat körbe lehet járni, a terület nagysága miatt autóbuszokkal.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Vonat

A vonatok nehéz súlyú szerkezetek, amelyek személyek (utasok) és / vagy rakomány... Tovább

Fényképészet

A fényképészet vagy fotográfia már az 1800-as években is népszerű volt, akkoriban azonban... Tovább

Tovább a lexikonra