notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A világ legjobbjai a cseh sörök- Mi a titkuk?

hirdetes

A világ legjobbjai a cseh sörök- Mi a titkuk?

Sz. D.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Egy prágai sörözés közben, gyakran feltesszük magunknak a kérdést. Mitől, ilyen átkozottul jó ez a sör? Valamit tudnak a csehek, amit mi nem. Nem véletlen, ha Prágáról esik szó a sörkedvelőnek a nemes nedű jut eszébe először. De vajon mi lehet a titkuk?

Egy prágai sörözés közben, gyakran feltesszük magunknak a kérdést. Mitől, ilyen átkozottul jó ez a sör? Valamit tudnak a csehek, amit mi nem. Nem véletlen, ha Prágáról esik szó a sörkedvelőnek a nemes nedű jut eszébe először. De vajon mi lehet a titkuk?

 

A cseh söröket a világ legjobb söreinek tartják és nem is véletlenül. A kiváló minőségű habzó italok mára már az ország védjegyévé váltak.

 

 

 

Miért is, ilyen jók a cseh sörök?

 

Elsőként kezdjük az alapanyagokkal, melyek csakis a legkiválóbb minőségűek lehetnek.

 

Víz: A sör főzéséhez használatos víznek tökéletesen tisztának és lágynak kell lennie. Csehországban adottak ehhez a lehetőségek, mivel a kis helyi sörfőzdék a környék forrásaiból nyerik a kristálytiszta vizet, a nagyobb gyárak pedig több száz méterre is le tudnak fúrni a legszükségesebb alapanyagért. Egy korsó sörben 4,65 deciliter víz van.

hirdetes

 

Árpamaláta: A maláta, melyet a sörfőzéshez használnak típusától függően aszalt vagy pörkölt árpa. Csehországban a sörfőzők legkedveltebb malátája a moráviai, mint tudjuk, ez az alapanyag határozza meg a sör színét és ízét. A malátát minél sötétebbre pörkölik annál sötétebb lesz a sör is.

 

Komló: A komló a sör lelke, ez határozza meg, hogy mennyire lesz keserű az ital. A komló nőivarú virágában található lupulin nyugtató hatással is rendelkezik, ez magyarázza, hogy ez első sör után miért is szokott néha elbóbiskolni az ember. A komló gyantája a sörhab tartósságát biztosítja. A sörfűszerrel mértékkel kell bánni, egy hektó sörhöz csupán 140-500 grammot használnak fel.

hirdetes

 

Élesztő: Az élesztő alakítja át a malátacukrot alkohollá, miközben melléktermékként szén-dioxid termelődik. Az élesztő, hogy kifejtse hatását, a forró sörlét 12-20 fokra le kell hűteni. A főerjesztést követi az utóerjesztés, általában 0-3 fokon, míg végül a sör letisztul, és kialakul a végleges íz és aroma.

 

 

Tradíció és hagyomány

 

A cseh sörfőzés évszázados hagyományokra nyúlik vissza. Már 856-ból maradtak ránk írásos dokumentumok, hogy Žatec környékén már foglalkoztak komlótermesztéssel. Az első oklevél, mely említést tesz arról, hogy Csehországban már foglalkoztak sörfőzéssel a XII. századból származik. Az első főzdék kolostorokban működtek.

 

Királyi monopóliumnak számított a sörfőzés évszázadokon keresztül, a sörfőzési jogot egy város adománylevelek útján kaphatta meg. A főzés a városokban a XIII. századtól kezdődően indultak el rohamos léptekben. A következő évszázadban a polgárok házaiban folyt a sör előállítása a hűbéri kötelezettségek alól mentesülő városokban. Saját használatra szinte bárki főzhetett sört.

 

A következő nagy ugrás a cseh sörfőzés életében az 1800-as évekre tehető, ugyanis ebben az időben kezdtek el már működni az iparosodott serfőzdék. Az ország legnagyobb sörgyárait is ebben az időben alapították. Napjainkban már sokkal kevesebb kis vidéki sörfőzde található, de a számuk így is meghaladja a százat.

 

A sör tárolása

 

Az egész országban nagy gondot fordítanak a sör tárolására. Mivel a piacon hatalmas a verseny, minden cseh ember sörszakértő, így a legkisebb negatív minőségi romlást is észreveszik. A legnagyobb sörözőkben 1000 literes tartályokban tárolják a nemzeti italt. Nem szükségesek azonban ezek a nagy tartályok ahhoz, hogy kiváló csapolt sört ihassunk, mert kint figyelnek, hogy mindig a legjobb és legfrissebb habzó ital kerüljön a vendég elé.

 

Kiszolgálás

 

Ha már minden rendelkezésedre áll, akkor már csak arra kell figyelni, hogy jól csapolják ki a sört a vendégeknek, de úgy gondolom, aki már járt Prágában, teljes mértékben meg lehet elégedve a kiszolgálással.

 

Évszázados tradíció, a legkiválóbb alapanyagok és tökéletes kiszolgálás, amik teljessé teszik, hogy a cseh sörök a világ legjobbjai legyenek. Nekem a kedvenceim közé tartoznak és, ha van rá lehetőségem évente egy-egy alkalommal kimegyek Prágába és megkóstolok néhányat belőlük.

 

forrás: pragaisorozok.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Egér

A kártevőnek számító kisméretű rágcsálót manapság háziállatként is divatos tartani. Az... Tovább

Irodatakarítás

Az irodatakarítási szolgáltatás egy bizalmi feladat, hiszen gyakran úgy végzik el, hogy a... Tovább

Tovább a lexikonra