notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A legnépszerűbb amerikai sportok

hirdetes

A legnépszerűbb amerikai sportok

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A sportot rengeteg ember mindennapjainak része. Van aki, napi szinten sportol, de akadnak olyanok is, akik csak nézni szeretik. Összegyűjtöttük a legnépszerűbb amerikai sportokat, és a legnagyobb legendáikat! 

A legnépszerűbb amerikai sportok

 

Amerikai futball

Az amerikai futball a 19. század végén a rögbiből kifejlődött csapatjáték. A játék lényege, hogy a labda az ellenfél endzone-jába kerüljön, amivel pontokat szereznek. Ezt a játékot két tizenegy fős csapat játssza. A labdát lehet hordani, passzolni és rúgni is. Egy meccs általában négy 12 perces negyedből áll. Az egyik legnagyobb legenda az amerikai futballban Peyton Manning, aki számtalan rekord birtokosa.

Kosárlabda

A kosárlabdát két öt főből álló csapat játssza. A játék célja, hogy az ellenfél kosarába kerüljön a labda, természetesen szabályszerűen. Az a csapat nyer, aki a több pontot gyűjt össze a mérkőzés végére. A játék szabályai nemzetközileg elfogadottak, de ezek akár kontinensenként is változhatnak. Mára már az egyik legnépszerűbb sporttá vált az egész világon. A kosárlabda elődjének tekinthető játékot az amerikai bennszülöttek fedezték fel. A maják változata szó szerint vérre ment, hiszen a vesztes csapat játékosait feláldozták az isteneknek. Mint minden sportban, a kosárlabdában is számon tartunk néhány kiemelkedő tehetséget, akiknek a nevét az egész világ ismeri. A nagy legendák közé tartozik például Michael Jordan, Shaquille O’Neal, Kobe Bryan, LeBron James, Earvin „Magic” Johnson, Allen Iverson.

hirdetes

 

hirdetes

Baseball

A baseball ötvözi a csapat és az egyéni sportokat. Nehéz megfejteni az eredetét, a szakértők azonban egyetértenek azzal, hogy a roundershez és a kriketthez hasonló labdajáték. Két kilenc fős csapat játssza. A játéktéren az óramutató járásával ellentétes irányba számozott négy bázis található. Ezt a csapatjátékot nem időre játsszák. Egy mérkőzés kilenc játékrészből áll, és körülbelül 2,5-3 óráig tart. Akkor tekinthető befejezettnek egy rész, ha mindkét csapat játszott támadóként és védőként is. Kiemelkedő játékosa a sportnak Joe DiMaggio, a baseball történelem egyik legnagyobb alakja.

Jégkorong

A jégkoron, vagy más néven hoki, évszázados múltra tekint vissza. Szabályai már a 18. században kialakultak. Egy csapat 18 mezőnyjátékosból és 2 kapusból áll, ezekből 1 kapus és 5 mezőnyjátékos tartózkodik egyszerre a jégen. Egy ütő segítségével irányítják a korongot, amit az ellenfél kapujába kell juttatni. A hoki egyik kiemelkedő játékosa Jaromír Jágr, számtalan National Hockey League rekord és trófea tulajdonosa.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Valentin nap

Az angolszász szokás Magyarországon az angol elnevezés magyarosított formájú átvételével,... Tovább

Világ körül

Bár az utazás fogalma mai értelemben alapvetően egy vagy több személy helyváltoztatását... Tovább

Tovább a lexikonra
Minden, ami sport