A világ legidősebb fája

A világ legöregebb fája

Szerző: Dominik96 - 2016.10.29.

A világ legöregebb fáját találták meg Svédország középső részén, Dalarna közelében 910 méteres tengerszint feletti magasságban.

A legidősebb fa

A 9550 éves norvég lucfenyő

 

A legutolsó jégkorszak után hajtott ki.  A négy méter magas fa magányosan áll a sziklás talajon. Sok helyen ezt a fatípust használják karácsonyfaként.  A lucfenyő különleges képessége, hogy gyökerét megtartva a törzsét 5-600 évenként leváltja. A törzse elhal, kiszárad, majd gyökérzetből új törzs nő ki, így valójában saját maga klónjaiként élte meg a közel tízezer évet.  A hagyományos, évgyűrűs kormeghatározással nem jutottak semmire, mivel a fa törzse és az ágai csak pár száz évesek. Karbonizotópos módszerrel mérték meg a korát, ezzel a módszerrel már több 5-6000 éves ős-lucfenyőt is találtak a svéd erdőkben.  Ennél öregebb fa felfedezésében nem nagyon reménykednek, mivel 10-11000 éve még a jégkorszak vastag jégtakarója borította a tájat arrafelé.

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket