A NASA új majma

A NASA új majma

Szerző: luszi - 2014.01.16.

A NASA Sugárhajtás Laboratóriuma (NASA JPL Jet Propulsion Laboratory) 2013 decemberében bemutatta legújabb fejlesztését DARPA Robottechnikai Versenyen. A NASA RoboSimian elnevezésű indulója 5. helyezést ért el a 16 résztvevőből.

 

A NASA új majma

A négy végtagú robotot úgy tervezték, hogy mozgása és testtartása a főemlősökéhez hasonló legyen. Bár a többcsuklós karjai kicsit pókszerű hatást keltenek. A fejlesztés célja egy olyan robot megalkotása volt, amely az űrben alkalmas mentőakciók és javítási munkálatok elvégzésére.

A DARPA Robottechnikai Versenyen a robot bizonyíthatta, hogy képes lépcsőt mászni, ajtót nyitni és még a tűzcsap kezelése sem jelentett számára akadályt. A versenyen azért végzett csak az 5. helyen, mert a többi résztvevő már inkább ember alakú, hétköznapi feladatok ellátására alkalmasabb robot volt. Az autóvezetésben a RoboSimian nem tündökölt volna valami jól.

A RoboSimian számára a verseny csak mellékes szereplés volt, hiszen ő rá az űrben lesz igazán szükség. A robot megjelenése igazán egyszerű, egy lapos törzsből és a négy, sok csuklós karból áll. A karok végén 3 ujjból álló szerkezet található, amely apró, finom mozdulatokra képes. A törzsön található fej szinte ránk mosolyog.

Nézd meg Te is, hogy milyen feladatokat küzdött le RoboSimian!

 

 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket