notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Ismerd meg a pontyhorgászat elengedhetetlen kellékeit és azok főbb ismertetőjegyeit

hirdetes

A pontyhorgászat fő kellékei

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A horgászipar robbanásszerű fejlődésével egyenes arányban csökkent természetes vizeink pontyállománya. Ezen ma már nem vitatkozik a Tisza partján se senki, inkább bosszankodva anekdotáznak a „régiek” a kiszáradt uszadék fából „prímán” megrakott tűz mellett a mai „zöldfülű” pontyhorgászoknak. Akkoriban a 2 részes üvegbotokon, nehéz orsók, azon vastag zsinór és nagy horog, ez volt. De ponty is volt még bőven!

A pontyhorgászat fő kellékei

Eszközök tekintetében mindenkinek megvannak a kedvencei, de a Tiszán bizony szükségünk lehet egy két speciálisabb felszerelésre. Egy biztos, a hal a víz alatt csupán az utolsó pár centivel találkozik szerelékünkből… Ahhoz azonban, hogy egyáltalán a kapásig eljussunk, valamennyi eszközünknek a bot nyelétől egészen a horog hegyéig harmonikus egésszé kell, hogy összeálljon.

 

A horgászbot

 

Elcsépelt közhely, de igaz, hogy ma már óriási választék érhető el a horgászbotok területén is. Sokkal nagyobb probléma azonban, hogy kiválasszuk számunkra a megfelelő és persze a legfontosabb folyóvízi kritériumoknak is eleget tevő darabokat.

Zabos Géza 1983-ban megjelent könyvében a következő ma is helytálló kritériumokat rögzítette az ideális folyóvízi horgászbotokkal kapcsolatban:

 

1.Egészében könnyűnek és erősnek kell lennie, hiszen az ember segítésével olykor hosszú küzdelmet folytat fárasztás közben…

2.Tömegében arányosan elosztottnak kell lennie, rossz érzés, ha az ember kezét hal nélkül is a bot hegye „viszi”…

3.Fárasztás közben a hegy és a középrész, dobásnál - különösen nagyobb távolságra - csak a hegyrész dolgozzék…

4.Fenekező horgászat közben a hegyrész jelezze még azt is, ha egy hal a horogra közelről „rálehel”…

5.Kemény is legyen, hogy a bevágás - még a távoli horognál is - átüsse a hal porcos (csontos) szájszegélyét…

6.A rugalmas erő megtartása mellett elegendő hosszúságú legyen ahhoz, hogy a hal, fárasztás közben, legalább valamennyire kormányozhatóvá váljék általa…

 

Számomra az is fontos, hogy kedvenc passzióm a feederező, fenekező horgászatok alatt is olyan pontyozó botokat használjak, amelyekhez érzelmileg is kötődök. Nem csupán a kifogott halak okozta sikerek után kialakult „függőségre” gondolok, hanem azokra az apró, finom részletekre, amelyektől szinte késztetést érzek a velük való horgászatra.

hirdetes

 

A fenekező módszerek irodalma ma már igen nagy, a feeder „őrület” a folyóvizeken is hasonlóan söpör végig, mint a telepített tavak partjain. Az interneten ma már rengeteg fórum kínál tartalmas böngészési lehetőséget ebben a témában. Nézzük a leglényegesebbeket! A feeder botok közül folyóvízi horgászatra válasszunk a heavy vagy extra heavy kategóriából 3.6 és 3.9 m-es hosszban. A nagyon vékony finom rezgőspicces botok a folyó sodrásából adódó erőhatások ellen tehetetlenek és nem is tudják a sokszor tekintélyes, de szükséges ólomnehezéket vagy kosarat bejuttatni a kívánt távolságba. Kivételt képezhet ez alól a speciális csónakból történő rezgőspicces horgászat. Nekem jól beváltak az úgynevezett márnás (Barbel) botok is, amelyek a hagyományos rezgőspiccek mellett normál Avon botspiccel is használhatók. Kapásjelzőt nem használok ezekhez a botokhoz sem, a halak érdeklődése a spiccen mindig jól nyomon követhető!

 

A huzamosabb etetéseken történő (több napos) nehezebb fenekező horgászatokon bevethetünk erősebb 2 részes 3.6 m-es és 3.9 m-es ún. „bojlis” botokat is, itt nem a finomkodás, hanem a funkció és az eredményesség a lényeges. Válasszunk idevaló 3 vagy 3 ½ librás botokat. Előkerülhetnek a menetes leszúrók a swingerek és persze az elektromos kapásjelzők. A többnapos erőpróbákon mindenképp merítsünk a „bojlisok” eszköztárából találunk ott a folyón is jól használható okosságokat bőven!

 

 

Az orsó

 

1983-ban Zabos Géza bácsi a Tisza talán legnagyobb tudósa és tisztelője könyvében még álomként említ egy bizonyos „orsócsodát”, amit akkoriban szinte lehetetlenség volt megszerezni hazánkban. Ma már… Minden típus, márka gyakorlatilag 48 óra alatt elérhető csupán pénz kérdése. De mik azok a kritériumok, amiknek egy folyóvízi orsónak meg kell felelnie? Az évek alatt számtalan orsó „átment” a kezem között és letisztulni látszik bennem a kép és egyre inkább a kevesebb (4-5) csapágyszámmal rendelkező, de a külső hatásokkal ellenállóbb, srapabíróbb típusokból felé hajlok. Orsónk legyen könnyed futású, féke hibátlan és persze méretben passzoljon a szereléshez. Nekem feeder botra folyón a 40-50-es nagyságú elsőfékes modellek váltak be leginkább, van köztük nyeletőfékes típusom is. „Nehezebb” bojlis pontyozó botokra folyón a 6000-es esetleg 8000-es nagyság körüli szabadon futó rendszerrel megépített darabok a legmegfelelőbbek, nagyot dobni ritkán kell, ezért óvakodjunk a túlzottan nagy és nehézkes orsóktól.

hirdetes

 

 

A zsinór

 

Folyón elsősorban a kopásálló, kémiai hatásoknak ellenálló zsinórokat részesítem előnyben. Dobjaimra legtöbbször 300 m friss zsinórt tekerek, és ezt megismétlem egy évben 2-3 - szor is ha szükséges. Színben nekem a sötétszürke, barna és „camou” jött be. Átmérőben feedere 0.25-ös, míg az erősebb pontyozó botokra 0.32-0.35-öst teszek fel. Nagyon fontos továbbá, hogy a bot és a választott horgászzsinór teherbírása egymással mindig arányban legyen. Ne felejtsük el azt sem, hogy minden horgászat előtt alaposan vizsgáljuk át a zsinórunkat, hogy nehogy egy aprónak tűnő sérülés, kopás, „szálkásodás” , miatt veszítsük el halunk! Óvakodjunk a túlzottan magas szakítóértékkel megadott zsinóroktól, nem minden esetben a „nyers erő” a fontos, inkább azok a folyóvízre megfelelő típusok, amelyeknek összetett tulajdonságaik az optimális értékeknek felelnek meg.

 

 

Ha minőségi pontyhorgász felszerelést keresel, nézz szét az ország egyik legjobb pontyhorgász szakáruházában!

Forrás: Horgász Zóna

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Arany

Az arany szinte mindig nagy értéket képviselt a történelem folyamán. Nem csak... Tovább

Csapatépítő helyszínek

A csapatépítő helyszínek általában olyan környezetben helyezkednek el, ahol sok program... Tovább

Tovább a lexikonra
Minden, ami sport