Árok az orr alatt

Soha nem találnád ki, hogy miért van ez a kis árok az orrunk alatt!

Szerző: vargazsanett - 2019.03.26.

Valld be, hogy te is birizgáltad már a szád és az orrod alatt lévő kis mélyedést. De mégis miért van ott? Hasznos valamire, vagy csak dísz? Egyik sem! De mégis mi ez? Most elmondjuk!

Árok az orr alatt

Mindenkinek van ez a pici mélyedés az orra alatt, de valószínűleg ezer emberből egy sem tudná megmondani, hogy milyen joggal foglalja el a helyét arcunkon. Az orvostudomány rájött a titok nyitjára!

 

Érdekes belegondolni, hogy az emberi testnek a mai napig vannak megfejtetlen rejtélyei. Sokkal több dolgot tudunk hús és bőr otthonunkról, mint száz, tíz, vagy akár egy évvel ezelőtt, az új felfedezések után pedig ráébredünk, hogy még mindig számtalan titkot rejtegetünk önmagunkban.

 

Testünknek több olyan része is van, amelyek totálisan haszontalannak tűnnek. Miért van például a férfiaknak mellbimbójuk? És mire van az a kis árokszerű valami az orrunk és a szánk között? Jó hírünk van, ma valami újat tanulhatsz a saját testedről!

 

Az orvostudománynak természetesen erre is van neve, méghozzá latinul: ’philtrum’. Ha jobban belegondolunk, születésünktől fogva életünk legutolsó pillanatáig soha nem törődünk vele, nem csinál semmit, fölösleges vonás csupán az arcunkon.

 

Miért van a philtrum az emberek arcán?

 

Szóval akkor miért van ott? Magzatként az emberi test rendkívül látványos (persze a méhen belül láthatatlan) változásokon megy keresztül. Az embrió arca a második és harmadik hónap között formálódik meg. A kifejlődés során a ’philtrum’ az a pont, ahol az arc különböző alkotóelemei összeérnek, akárcsak egy kirakó részei.

 

De mégis hogyan történik ez? Az orvosok videót készítettek a folyamatról, amelyet a következő oldalon nézhetsz meg.

 

Lássuk ezt az érdekes videót a következő oldalon!

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket