Az 5 leggyakoribb befektetési hiba, amit rengetegen elrontanak, te ne legyél köztük!

Az 5 leggyakoribb befektetési hiba, amit rengetegen elrontanak, te ne legyél köztük!

Szerző: bohacs - 2020.07.30.

Téged is érdekel, hogy mik azok a leggyakoribb hibák, amiket befektetéskor elkövethetünk? Ha ezekre a hibákra koncentrálunk, és ki tudjuk küszöbölni őket, akkor az idő múlásával jelentősen emelkedhetnek a megtakarításokon szerezhető hozamunk.

Tipikus befektetési hibák

1.  Meglehetősen drágán vásárolunk és túl olcsón adunk el

Nem kell hozzá nagy gondolkodás, hogy belássuk, akkor vagyunk jó befektetők, ha valamit olcsón veszünk meg és aztán drágábban adjuk el. Ez így egyszerűnek hangzik, de a valóságban pont a fordítottját csináljuk. Ezt általában azért csináljuk, mert azt feltételezzük, hogy ami az előző években jó pénzt hozott az majd idén is jót fog. Ez nem jó megközelítés, hiszen sohasem tudhatjuk, hogy mit hoz a holnap. Nem szabad mindig a múltbéli adatokra támaszkodni, kritikus szemmel kell hozzáállnunk a jövőnkhöz. A másik probléma, hogy sokszor hajlamosak vagyunk olyanokhoz ragaszkodni, ami még egyszer sem sült el jól. Nem gondoljuk át időben a veszteségeket és arra várunk, hogy majd kijöjjünk ”X-re”, és ezért sokszor évekig is benne vagyunk egy rossz üzletbe. Ezektől meg tudjuk magunkat óvni, ha mindig igénybe veszünk egyfajta veszteségminimalizáló, stop-loss rendszert, ami annyit takar, hogy ha egy befektetésünk negatív irányba kezd el indulni, akkor egy meghatározott veszteség után automatikusan lezárjuk a programot és újra gondoljuk a befektetés helyzetét.

 

2. A divat és a napitrend alapján fektetünk be 

Ami talán a legtöbbet elkövetett hiba, hogy nem megbízható forrásokból, hanem az éppen aktuális cikkek, hírek, rövidtávú gondolkodás alapján hozzuk meg a döntéseinket. Hajlandóak vagyunk, olyan részvényeket vagy szektorokat vásárolni, amiről éppen a legtöbbet haljuk a médiában és az újságokban látni, hogy most az a ”tuti befutó, legtrendibb” befektetés. Azonban érdemes tisztázni azt, hogy egyes befektetések akkor szoktak a médiában szerepelni, mikor azok éppen a trend legmagasabb pontján vannak, de tudniillik, onnan már csak lefelé vezet az a bizonyos út.
 

További befektetési tippekért lapozz a következő oldalra!

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket