Egy videó, ami megmutatja, miért nem érdemes a Balaton jegére menni

Egy videó, ami megmutatja, miért nem érdemes a Balaton jegén sétálni

Szerző: noemivida - 2021.02.17.

A múlt héten olyan hideg volt, hogy helyenként befagyott hazánk legnagyobb tava, a Balaton. Már ekkor több figyelmeztetést is lehetett olvasni, hogy a jégréteg nem elég vastag, így nem ajánlott rámenni, azonban sokan nem törődtek ezzel, aminek meg is lett az eredménye.

Tilos a Balaton jegére menni

A Balaton jegesedése

Egyáltalán nem ritka jelenség a Balaton jegesedése. Tartós hideg esetében nagyon egyszerűen befagyhat a tó, nem véletlen hiszen állóvízről beszélünk. A múlt héten pedig kellően hideg volt, tartós mínuszok voltak, így jegesedés alakult ki a Balatonnál több pontonon is. A kirándulókat igazi téli mesevilág várta, jeges faágak, jégcsapok, hullám verte jegesedett padok, és a végtelennek tűnő téli Balaton. A képek, és egyéb felvételek alapján elég sokan el is látogattak a magyar tengerre, bár itt a nyár az igazi szezon, és ugye a koronavírus járvány is csökkenti a turizmust, azért meglehetősen nagy tömeg alakult ki, és elég sokan a Balaton jegére is merészkedtek.

 

Tilos a Balaton jegére menni

Az ilyen időjárás nagyon veszélyes, ugyanis bár befagy a tó vize, hozzá nem értő szemmel nem lehet tudni, hogy mennyire vastag vagy éppen vékony ez a vízréteg, éppen ezért szólította fel a lakosságot a Balatoni Vízrendészet, hogy tilos a tó jegére felmenni. Természetesen sokak szerint a szabályok azért vannak, hogy meg legyenek szegve, holott ez emberéletekbe is kerülhet, amit nagyon jól szemléltet. Ha végig nézed a videót, vagy legalább elindítod, te is biztosan megérted végre, hogy miért nem szabad a Balaton jegére menni, ha azt mondják a hatóságok, hogy nem szabad a Balaton jegére menni.

 

Ezért nem szabad a Balaton jegére menni

A videón az látható, hogy valaki alatt beszakadt a jég, és reménytelenül próbál kijutni, mire egyszer csak valaki a segítségére siet, de sajnos helytelen technikát alkalmaz, és lám, alatta is beszakad a vékony jégréteg. Már nem egyedül, hanem ketten próbálnak kijutni a jeges vízből, jól látható, hogy bármennyire is kockázatmentesnek tűnik a jégre menni a nyári Balatoni tapasztalatok alapján, télen ez egy veszélyes manőver. Szerencsére érkezik egy hozzáértő segítség is, aki a helyes technika alkalmazásával mindkettőjüket kihúzz a jeges vízből. Azt is megdöbbentő látni, hogy milyen sokan tartózkodtak ezzel a jelenettel egyidejűleg a Balaton befagyott vizén a tiltás ellenére.
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket