betiltják az egyszer használatos műanyagot 2021-re!

Végre betiltják az egyszer használatos műanyagokat! Megszavazták!

Szerző: vargazsanett - 2019.08.13.

Az Európai Parlamentben nagy többséggel megszavazták az egyszer használatos műanyagok betiltását!! 2021-ben már nem lesznek szívószálak, műanyag pálcikák és élelmiszer csomagolások! 

betiltják az egyszer használatos műanyagot 2021-re!

Az Európai Parlament nagy többségben megszavazta az egyszer használatos műanyag tárgyak gyártásának betiltását. Ide tartozik többek között a szívószál, az élelmiszer csomagolások és a pamutos műanyag pálcikák. Mindez a tengerekben tragikus mennyiségekben felhalmozódó hulladék felszámolásának kezelésére és a fenntartható alternatívák ösztönzésére szolgál.

 

Az EP által kiadott sajtóközlemény szerint március végén a képviselők közül 560 jogalkotó szavazott a megállapodás mellett, 35 ellenezte, 28 pedig tartózkodott.

„Ma fontos lépést tettünk az óceánok és tengerek szennyezettségének csökkentése érdekében” - mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke.

„Európa új és ambiciózus normákat állít fel, ezzel kitaposva az utat a világ többi részének” - tette hozzá.

 

Twitteren az EP az alábbiakat tette közzé:

 

A Parlament új törvényt hagyott jóvá az egyszer használatos műanyag tárgyak tilalmáról:

✔️ 2021-ig az egyszer használatos műanyag tárgyak betiltása (pl szívószál)

✔️ A műanyag palackok 90% -os begyűjtési célirányzata 2029-ig

✔️ 'A szennyező fizet' elv szigorúbb alkalmazása

 

Az egyszeri használatú műanyagokról szóló irányelv betiltja azokat a termékeket, amelyeknek alternatívái léteznek a piacon. A tagállamoknak 2029-ig 90% -os gyűjtési célt kell megvalósítaniuk a műanyag (pet) palackok számára.

Ezen túlmenően a megállapodás kiterjeszti a 'szennyező fizet' elvet, ezzel nagyobb nyomást gyakorolva a szennyező anyagok gyártói számára, hogy valódi környezetvédelmi felelősséget vállaljanak.

 

Statisztikák szerint a tengeri hulladék több mint 80% -a műanyag. Az EU évente előállított 25 millió tonna műanyag hulladékot termel ki, ebből pedig csupán 30%-ot tudnak újrahasznosítani. A lassú bomlási sebességének köszönhetően a műanyag tragikus ütemben halmozódik fel a tengerekben és óceánokban világszerte.

 

Március elején egy, a Fülöp-szigeteken partra vetődött bálna testéből 88 kiló műanyag hulladék került ki!!

Lézetnek anyagi becslések is, de ennek a szennyezésnek a környezeti kára felbecsülhetetlen, pénzben nem kifejezhető! 

 

Te örülsz ennek a hírnek? Én nagyon! Végre elkezdődik valami igazán fontos... :)

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket