notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Calcio Storico- Az igazi gladiátorok sportja!

hirdetes

Calcio Storico- Az igazi gladiátorok sportja!

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A helyszín Firenze, a Santa Croce tér. A reneszánsz kort idéző viseletben vonulnak izmos, brutális kinézetű, vért kortyolgató férfiak. Mennek megmérettetni magukat, a testi épségük teljesen figyelmem kívül hagyásával. Hisz a calcio fiorentino igazi ünnep, dicsőség ott szerepelni. A modern gladiátorok négy csoportra osztva ölik egymást (az újabb verzióban az ölés szabálytalan) a tér homokkal felszórt területén. Egyszerre tehát négy együttes játszik (27 fővel), a történelmi városrészek csapatai: San Giovanni – zöld, Santo Spirito – fehér, Santa Maria Novella – piros, Santa Croce – kék.

Calcio Storico- Az igazi gladiátorok sportja!
A játék mindössze annyiban hasonlít a mai labdarúgásra, hogy szerepel benne egy labda, elvileg akörül forognak az események (az olasz labdarúgó-bajnokságot mégis emiatt hívják ma is calciónak). Csak épp nem lábbal terelgetik, hanem bárhogy: a birkózás, a kézitusa megengedett, kezeket, lábakat egyaránt lehet használni a labdakezelésnél, és mint a videóból, valamint a képekből kiderül, az amerikai foci-jellegű ütközés, az MMA és a bunyó is belefér. A labda tényleg csak mellékszereplő, az tűnik a központi elemnek, hogy legálisan verjék egymást péppé a frusztrált arcok.
hirdetes
 

 

Ötven percig tart a játék, az a csapat nyer, amelyik a legtöbb gólt dobta, vagyis pontot, azaz caccét szerzett az egyetlen kapuba. A legfontosabb szabály az volt, hogy a játéknak folyamatosnak kellett lennie, amennyiben a labda nem volt mozgásban, megállították a játékot, amely csak akkor indult újra, amikor ismét folyt a labda kézről kézre, lábról lábra.

 

 

A XVI. században elinduló történelmi sportjátékot, ami anno még a Vatikánba is begyűrűzött és az arisztokraták kedvelt időtöltése volt, még ma is minden év júniusában, Keresztelő Szent János ünnepén megrendezik.

 

Hát nem mondható könnyű, unalmas sportnak az biztos. De a Február 2-án hajnalban lejátszódó 48. Super Bowl sem lesz az! Nézd meg mi várható!

 

48. Super Bowl - Denver vs Seattle

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Méz

A méz egy emberi fogyasztásra alkalmas, különleges anyag, amelyet a méhek állítanak elő a... Tovább

Tovább a lexikonra