notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A csernobili atomfelhő

hirdetes

Így szennyezte be Csernobil Európát!

tp
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

 

Akik éltek nem felejtik, akik még nem szültettek meg akkor, azok meg csak hallomásból ismerik Csernobil tragédiáját.Immáron több, mint 30 éve volt, hogy 1986. április 26-án az atomerőmű 4-es reaktora gőzrobbanás következtében kigyulladt, és robbanások sorozata után bekövetkezett a nukleáris olvadás.

Így terjed el a szennyezés

Eredetileg a Szovjetunió legnagyobb erőművének tervezték, hat blokkal.A robbanás után a szovjet vezetés próbálta eltitkolni, hogy mi is történt valójában. Az erőműtől öt kilométerre lévő Pripjaty város kiürítését csak 2 (!)  nappal az eset után rendelték el. Csak utána következett Csernobil, majd végül a 30 kilométeres körzet teljes evakuálása. Sajnos ekkorra már késő volt, hiszen az itt élők ekkorra már hatalmas mértékű sugárzást szenvedtek el.Elképesztő az a tény, hogy az erőmű csak 9 évvel a tragédia után állt le, mivel a robbanás után hat hónappal az egyes blokk, majd szépen lassan a hármas és az ötös is újra munkába állt.

hirdetes

Úgy dolgoztak ott az emberek, hogy a „normális” sugárzás mértékének ötszörösét kellett kiállniuk.Mint írtuk, a szovjet vezetés próbált titkolózni. Az esetet nem is ők jelentették, hanem észak-európai mérőállomások adtak hírt, hogy valami nagy baj történhetett.A legnagyobb terhelést pont ez a terület kapta. Magyarországot április 29-én érte el a felhő, ami szépen lassan bekebelezte az országot. A legsúlyosabb szennyező anyag is ideért, szerencsére az nem terjed el mindenhova. 

Az atomfelhő terjedéséről videó a következő oldalon!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Határ

A határ két, leginkább közigazgatási szempontból különválasztott terület érintkezése.... Tovább

Irodatakarítás

Az irodatakarítási szolgáltatás egy bizalmi feladat, hiszen gyakran úgy végzik el, hogy a... Tovább

Tovább a lexikonra