A csernobili atomfelhő

Így szennyezte be Csernobil Európát!

Szerző: tpalee - 2019.07.02.

 

Akik éltek nem felejtik, akik még nem szültettek meg akkor, azok meg csak hallomásból ismerik Csernobil tragédiáját.Immáron több, mint 30 éve volt, hogy 1986. április 26-án az atomerőmű 4-es reaktora gőzrobbanás következtében kigyulladt, és robbanások sorozata után bekövetkezett a nukleáris olvadás.

Így terjed el a szennyezés

 

Eredetileg a Szovjetunió legnagyobb erőművének tervezték, hat blokkal.A robbanás után a szovjet vezetés próbálta eltitkolni, hogy mi is történt valójában. Az erőműtől öt kilométerre lévő Pripjaty város kiürítését csak 2 (!)  nappal az eset után rendelték el. Csak utána következett Csernobil, majd végül a 30 kilométeres körzet teljes evakuálása. Sajnos ekkorra már késő volt, hiszen az itt élők ekkorra már hatalmas mértékű sugárzást szenvedtek el.Elképesztő az a tény, hogy az erőmű csak 9 évvel a tragédia után állt le, mivel a robbanás után hat hónappal az egyes blokk, majd szépen lassan a hármas és az ötös is újra munkába állt.

 

 

Úgy dolgoztak ott az emberek, hogy a „normális” sugárzás mértékének ötszörösét kellett kiállniuk.Mint írtuk, a szovjet vezetés próbált titkolózni. Az esetet nem is ők jelentették, hanem észak-európai mérőállomások adtak hírt, hogy valami nagy baj történhetett.A legnagyobb terhelést pont ez a terület kapta. Magyarországot április 29-én érte el a felhő, ami szépen lassan bekebelezte az országot. A legsúlyosabb szennyező anyag is ideért, szerencsére az nem terjed el mindenhova. 

 

 

Az atomfelhő terjedéséről videó a következő oldalon!

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket