Dohányzásmentes, csikk mentes Astypalea szigete

Ez a világ egyetlen szigete, ahol nem találsz eldobott cigarettacsikket!

Szerző: vargazsanett - 2019.04.02.

A világ első és egyben egyetlen olyan helyét ismerheted meg, ahol nem találsz egy eldobott csikkeket se! A sziget lakói és az ide látogatók együttes döntése, hogy Astypalea szigetét dohányzásmentessé tegyék!

Dohányzásmentes, csikk mentes Astypalea szigete

Az első számú, óceánokra, tengerekre veszélyes hulladékot az eldobott cigarettacsikkek jelentik – állapította meg az Ocean Conservancy természetvédő szervezet. A csoport szerint sokkal szigorúbb intézkedésekre van szükség, hogy megfékezzük az egyre növekvő mennyiségű szemetet. A nyaraló családok, bulizó fiatalok, pihenő-napozó strandolók mind a parton lévő homokba nyomják el a csikkeket. Nem beszélve arról a cigaretta mennyiségről, amik az óceánból sodródnak partra. Elképesztő, milyen sok cigarettavég található 1 négyzetméternyi homokos part területen… Borzasztó maga a látvány is!

 

A világ első olyan helye, ahol nem találsz eldobott csikket, ez a görög szigetecske lesz! Ugyanis a határozott fellépésnek köszönhetően Astypalea szigetének lakói megálljt parancsolnak a dohányzásnak és a szemetelésnek. Első körben a környezetvédelem érdekében az ide érkező turistákat igyekeznek meggyőzni arról, hogy ne gyújtsanak rá, amíg itt tartózkodnak, válasszák helyette inkább az egészséges életet, sportoljanak, kiránduljanak, sétáljanak. van bőven látnivaló az apró szigeten.

 

Fotó: Facebook

 

A sziget lakói közül minden évben egy önkéntesekből álló csapat szervez parttakarító akciót az egész szigeten! Astypalea polgármestere elmondta, hogy az itt élők, sőt az ide látogatók közös döntése volt, hogy a szigetet dohányzásmentessé változtassák.

 

Több érdekesség is van a történetben, egyik, hogy a sziget dohányzásmentességét Görögország legnagyobb dohánytermékeket gyártó cége, a Papastratos is támogatja! Másik, hogy az Európai Unióban Görögország fekete báránynak számít, mert itt tartják be legkevésbé a zárt helyeken, középületekben való dohányzás tiltását, illetve európai viszonylatban a görögök igen elöl helyezkednek el a rangsorban, ami a dohányzás mértékét illeti.

 

Tartalom fotó: claraverganna/Instagram

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket