Drón reptetés szabályok: ezekre ügyelj, ha nem szeretnél balesetet szenvedni drónoddal!

Drón reptetés balesetmentesen: tippek és trükkök, ha kezdő vagy

Szerző: niki - 2020.02.24.

Még csak ismerkedsz a drónozással, a drón reptetéssel? Esetleg már ki is nézted jövőbeli géped, de  még hezitálsz? Ezeket a tippeket kezdő drónosként mindenképp érdemes megfogadnod a balesetmentes, szabályos repülés érdekében!

Drón reptetés szabályok

A Neked megfelelő drónt válaszd! 

Rengeteg szuper gép közül választhatsz, és sokszor nagy a csábítás hogy a legjobbat, a legújabbat és a legerősebbet tegyük a kosárba. Mégis, ha teljesen kezdő vagy, elképzelhető hogy egy kisebb géppel lenne érdemes megtanulni a repülés alapjait, és ha már bombabiztosan mennek a trükkök, csak akkor váltani egy erősebb – és egyben drágább gépre! 

 

Hogy milyen drónt válassz, azt természetesen nem tudjuk eldönteni helyetted, de egy kicsit segítünk az eligazodásban. Kétség sem férhet hozzá, hogy ma a legkeresetebb drónok a DJI Mavic szériájából kerülnek ki, és ez nem is véletlen. A DJI Mavic drónjai rendkívül jó specifikációval rendelkeznek, köthetsz rájuk biztosítást, és biztosan nem fogsz csalódni képességeikben.

 

Kattints IDE az összes DJI Mavic dróntípus leírásához és összehasonlításához! 

 

Én személy szerint manapság “első drónnak” legszívesebben a Mavic Mini-t ajánlom. Ez a jelenleg legújabb Mavic széria: pici, összecsukható, jól hordozható, mégis ügyes kis drón, aminek az ára sem veri az egeket – így tesztelgetni tudásod, gyakorolni tökéletes. Azért egy Care Refresh biztosítás nem árt, ha még tényleg teljesen tapasztalatlan vagy :) 

 

IDE kattintva éred el a Mavic Mini drónt!

 

Ha megérkezett a drónod, az első repülésnél ezekre figyelj mindenképp! Általános alapszabályok ezek, de ne feledd: a drón könnyen veszélyessé válhat, ha ezeket nem tartod be.

 

Ne siess

Habár drónodhoz minden bizonnyal egy részletes, hasznos kézikönyvet is kaptál, valószínűleg az első dolgod volt félrerakni azt. Érthető, hiszen minél előbb szeretnéd kezedben tartani új szerzeményedet, de egy drón esetében igenis olvasgass csak bele, ugyanis már a beüzemelés is kihívást jelenthet, ha nem tudod, hogy mit csinálsz. Nem ez lesz a napod legizgalmasabb része, de ha nem szeretnél már az első alkalommal balesetet szenvedni drónoddal, akkor jobb, ha áttanulmányozod kézikönyvedet. Ez a kis füzet egyébként mindig jó, ha kéznél van, ezért ne hagyd elkallódni!

 

Ha elméletben megismerkedtél drónoddal, és követted a kézikönyv utasításait az összeszereléshez, akkor ajánlott kipróbálni azt egy alacsony repüléssel. Üzemeld be drónodat a kézikönyv alapján, majd reptesd fel mindössze néhány centi magasságba egy nyílt, tiszta, akadálymentes terepen. Ez jó lehetőséget kínál majd arra, hogy megismerkedj az irányítással, mielőtt „élesben” is használni kezdenéd drónodat.

 

Tudjuk, nagy a kísértés, hogy rögtön az egekbe reptesd új drónodat, de próbálj ellenállni neki a legelső próbarepülés alkalmával. Tény, hogy a legtöbb kezdő drón ma már számos olyan funkcióval rendelkezik, amik megkönnyítik a reptetést a kezdők számára, de jobb, ha saját magadnak is begyakorlod az olyan alapvető manővereket, mint például a fel- és leszállást.

 

Ellenőrizd rendszeresen drónodat

Drónodat minden reptetés előtt erősen ajánlott leellenőrizni, hogy minden megfelelően működik-e rajta. Olyan ez, mint elvégezni egy rutin karbantartást egy autón, csak éppen minden egyes alkalommal, mielőtt beülnél a volán mögé.

 

Az egyik legfontosabb dolog ilyenkor megnézni, hogy hogy áll az akkumulátorok töltöttségi szintje (ha többet is vásároltál drónodhoz, ami egyébként ajánlott). Ezen kívül ellenőrizd drónod propellerjeit is: vannak rajtuk repedések vagy törések? Esetleg ferdén állnak, meghajlottak, vagy lötyögnek a drónon, még ha jól is rögzítetted őket? Ha ilyen problémákat észlelsz valamelyik propelleren, akkor semmiképpen ne használd azt többet, hanem cseréld ki egy újra, mielőtt ismét a levegőbe reptetnéd drónodat.

 

Amennyiben drónodban iránytú is van, ezt is ajánlott újrakalibrálni, még ha nem is minden egyes reptetés előtt, de legalább olyankor, amikor egy másik helyen szeretnéd használni drónodat. Erre azért van szükség, mert más területeknek más elektromágneses jellemzőik vannak, ami összezavarhatja a készülék iránytűjét, ha nem az adott területhez lett beállítva legutóbb. Ez segít a drónnak pontosan bemérnie, hogy éppen hol tartózkodik (még repülés közben is).

 

Ne veszítsd szem elől drónodat

Fontos, hogy drónodat mindig szemmel tudd követni, amíg a levegőben van. Tehát ne repülj vele túl messzire, vagy olyan akadályok mögé, ahol nem láthatod, hogy mi történik vele. Ez nem szimpla jó tanács – több országban a törvény is előírja, hogy a pilótának folyamatosan rálátása kell legyen a drónra, amit kezel.

 

Ha már itt tartunk – minden reptetés előtt derítsd fel a terepet, és jegyezd fel az esetleges akadályokat és veszélyforrásokat a közelben, hogy tudd, mely területeket kerülj el drónoddal.

 

Emellett ügyelj rá, hogy ne vedd le a kezed a távirányítóról, még akkor sem ha a drón automatikus repülési módban van. Egyszerűen jó szokás biztosítani, hogy mindig azonnal tudj reagálni azokra a helyzetekre, amikre esetleg nem számítasz – például egy erősebb széllökésre. Egy autóban sem engednéd el a kormánykereket vezetés közben.

 

Továbbá ne reptesd drónodat alkohol vagy egyéb tudatmódosító szerek hatása alatt (reméljük, hogy ez egyértelmű).

 

Csak akadálymentes, nyitott területeken reptess

Egy drón reptetéséhez sok helyre van szükséged, ezért csak olyan helyeken emeld levegőbe készülékedet, ahol nagy nyitott térben repülhetsz vele. Általában ezeken a helyeken könnyedén betartható a „mindig tartsd szem előtt” szabály is.

 

Általános jó tanács (és a legtöbb helyen szigorú előírás is), hogy ne repülj tömegek, épületek, járművek közelébe. Ezzel nem csak mások testi épségét és tulajdonait, hanem saját drónodat is véded.

 

Ugyan ez vonatkozik állatokra is. Sok állat beszámíthatatlanul reagálhat, ha egy drón közeledik felé, és váratlanul megvadulhatnak, akár még meg is támadva drága repülő készülékedet. Ilyenkor magukban is kárt tehetnek, nem csak a drónban, szóval jobb megelőzni az ilyen eseteket.

 

Általánosságban próbáld a legjózanabb eszedet használni, amikor repülsz. Ne száguldozz, ha nem tudod, hogy mit csinálsz, ne repülj tornyok, vezetékek, oszlopok közelébe és kedvezőtlen időjárásban.

 

Kerüld a no-fly zónákat

Hogy drónreptetési élményed biztonságos és zavartalan maradjon (és persze hogy ne veszélyeztess vele másokat), ügyelned kell egy adott terület no-fly zónáira. Számos ország jelöl meg területén olyan úgynevezett no-fly zónákat, amelyekbe semmilyen körülmények között nem szabad berepülni drónokkal, hacsak nincs az embernek valamilyen nagyon különleges és nagyon-nagyon nehezen beszerezhető engedélye erre.

 

A legtöbb országban korlátozott az is, hogy milyen magasra emelkedhetsz drónoddal. Az ember nem is gondol erre, de logikus, elvégre sok helyen meglehetősen alacsonyan repülnek például a mentőhelikopterek, amikor egy sürgős esethez sietnek, erről pedig biztosan semmilyen előzetes figyelmeztetést nem kapsz majd. Jobb tehát betartani ezeket a szabályokat.

 

Remélhetőleg mondanunk sem kell, de a reptereket – legyenek azok akármilyen kicsik vagy nagyok – messze el kell kerülnöd drónoddal, hacsak nem szeretnél kozmikus kártérítéseket fizetni vagy rács mögé kerülni (ez országfüggő, de legyen elég annyi, hogy sehol sem díjazzák). Nézz utána, hogy az adott országban konkrétan milyen közel repülhetsz biztonságosan és legálisan egy repülőtérhez (és még így is maradj ennél jóval távolabb).
 

 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket