Hogyan drónozzunk: a legfontosabb alapszabályok és etikai kódex a drónokhoz

Etikai szabályok, amelyeket érdemes betartani, ha drónt reptetnél

Szerző: niki - 2019.06.25.

A drónozás kétség kívül az egyik legfantaszikusabb hobbi, amelybe belefoghatunk. Bár ártalmatlannak tűnhet a quadcopterek reptetése, azonban sok esetben akár veszélyeket is tartogat! Mutatjuk, mire érdemes ügyelned, ha repülnél…

Drón etikai szabályok

Drón szabályozások világszerte: ami kötelező…

A drónok számának elterjedésével természetes, hogy a legtöbb országban – így nálunk is – megjelentek szabályozások a repüléssel kapcsolatban. Ezek nem etikai kérdések, hanem betartandó jogszabályok, amelyek egytől egyig a biztonságos repülést kívánják szolgálni.


Amennyiben bármely országban szeretnéd használni a drónod és nagyszerű felvételeket készíteni, ezekre a szabályokra mindenképp ügyelj – és utazás előtt alaposan olvass, érdeklődj utána az adott ország rendeleteinek!

 

A drón reptetés etikai szabályai: tartsd be a közösség és a biztonság érdekében! 

Bár a legtöbb ország szabályozása nagyrészt érinti ezeket a kérdéseket, korántsem biztos hogy az „erőteljes ajánlásokat” is olyan komolyan vesszük, mint a jogszabályokat. Pedig érdemes volna.


A drónos közösség terjedésével, az egyre több drónnal lassan a figyelem középpontjába kerülünk mi drónosok – és tennünk kell azért, hogy semmilyen kárt ne okozzunk. Éppen ezért most összegyűjtöttünk Neked néhány olyan etikai alapszabályt, amit érdemes betartanod ha drónoznál!

 

Kerüld a tömeget! 

Vonzó ötlet lehet egy-egy nagyobb tömegről légifelvételt készíteni, berepülni az emberek közé, és megörökíteni az eseményeket. Azonban ez nem a legjobb ötlet. Legyél akármilyen tapasztalt drónos is (bár egy tapasztalt drónosnak ezt nem is kell magyaráznunk), balesetek mindig történhetnek. Márpedig még a legkisebb drón propellere is csúnya sérüléseket okozhat azon kívül, hogy az esetlegesen lezuhanó, működésképtelen drón is okozhat kárt.

 

Ügyelj a jó körülményekre!

A hideg idő, a szél, a magas páratartalom mind-mind befolyásolhatja drónod teljesítményét. Tudjuk, hogy sok esetben éppen az ilyen szélsőségesebb időjárási viszonyoknak lehet a legjobb fotókat készíteni, ám ezeket csak saját felelősségedre, mindentől távol tedd. Ilyenkor a balesetveszély, az esetleges jelvesztés vagy épp zuhanás fokozottan előfordulhat, így sem emberek, sem állatok, de még tárgyak közelébe sem illik repülni.

 

Kerüld az állatokat! 

A drónozás egyik legszebb része, hogy olyan dolgokat láthatunk, amelyeket szabadszemmel lehetetlen… Ilyen például a vadon élő (vagy épp állatkertben, vadasparkban) lévő állatok más szemszögből való megfigyelése is.


Azonban egy drón megriaszthatja az állatokat, ezzel akár nagyobb kárt is téve bennük! Éppen ezért a közeli felvételek készítése erősen ellenjavalt.

 

Mindig tartsd szem előtt a drónod!

A fejlettebb gépek már akár több kilométer távolságra is elrepülnek gazdájuktól – az FPV rendszereknek köszönhetően pedig nagy lehet a kísértés, hogy „körülnézzük” ott is, ahova szabad szemmel nem láthatunk el. Ez azonban rendkívül veszélyes tevékenység: azt javasoljuk, hogy maximum olyan távolságra engedd drónod, ahol még szabad szemmel is nyomon tudod követni.

 

Eseti légtér igénylése: amit sokan elhagynak…

A drón szabályozások hazánkban is kikötik az eseti légtér igénylésének szükségességét. Sajnos tapasztalataink alapján ez az egyik leggyakoribb hiányosság, pedig nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik… Csupán annyit kell tenned, hogy repülés előtt fél órával a Budapest ATS Központtal fel kell venned a kapcsolatot, és aktiválni kell az eseti légteret – a repülés végeztével pedig lemondani azt. Ha mindenki alkalmazná ezt a funkciót, nem lenne szükség a következő pontra…

 

Ha más drónossal találkozol akció közben

Nagyobb városokban, népszerűbb drónos pontokon nem ritka, hogy egyszerre több drón is megjelenik az égen. Ilyenkor jobb, ha legalább az egyik fél arrébb áll – elég ugyanis egy nagyobb széllökés, és csúnya drónbaleset lehet a vége, amelynek nem csak a drón eshet áldozatul! 

 

A technikai részletek: mindig az ellenőrzés az első! 

Bár még egy tökéletesen működő drón vezetése közben is történhetnek balesetek, a legtöbb zuhanást a hanyag karbantartás okozza. Minden repülés előtt érdemes ellenőrizni drónod állapotát, különös tekintettel a propellerekre és az akkumulátor állapotára! 

 

A fentiek, és a jogszabályok betartásával a repülés biztonságos, és élményekkel teli program lehet. Ha úgy gondolod, Te is szívesen csatlakoznál a drón tulajdonosok körében, itt egy kis segítség a választáshoz: a legjobb drónok kezdőknek.

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket