Drónreptetés télen: ezekre ügyelj, ha hidegben is drónoznál!

Drónreptetés télen: 5 dolog, amire oda kell figyelned

Szerző: niki - 2019.11.21.

A téli drónreptetés sajátos kihívások elé állítja mind a kezdő, mind a veterán pilótákat. Az alacsony hőmérséklet kihat a készülékek teljesítményére, az időjárás pedig gyakran ellenünk fordulhat, hiszen télen sem ritka az eső, a kőd, és természetesen a hóesés.

Drónozás télen? Erre az 5 dologra ügyelj!

Szerencsére nem kell három hónapra lemondanod kedvenc hobbidról, ha tudod, hogy hogyan készülj fel az év hidegebb napjaira. A következő rövid útmutató pontosan ebben hivatott segíteni!

 

A drónok akkumulátora télen

A drónok túlnyomó többsége úgynevezett LiPo akkumulátorokat használ. Kialakításuk miatt ezek az akkumulátorok télen gyengébben teljesítenek, mert a hideg idő lelassítja a bennük lezajló vegyi reakciókat. A biztonság érdekében a következőkre figyelj oda a téli drónreptetések alkalmával:
•    Csak teljesen feltöltött akkumulátorokat használj.
•    Melegítsd elő akkumulátoraidat használat előtt legalább 20°C-ra, vagy lehetőség szerint valamivel melegebbre. A DJI drónok akkumulátorának hőmérsékletét a drón távirányításához használt alkalmazásban ellenőrizheted. Bizonyos akkumulátorokhoz külön akkumulátormelegítőt is lehet vásárolni.
•    Lebegj alacsonyan drónoddal egy percig, mielőtt magasabbra, vagy messzebbre reptetnéd, hogy az akkumulátor még jobban felmelegedhessen.
•    Csak finoman bánj a joystickekkel, nehogy visszaessen az akkumulátor feszültsége.
•    A LiPo akkumulátorok gyorsabban merülnek hideg időben, ezért mindig tartsd szemmel az akku töltöttségi szintjét.

 

Új drónt vásárolnál, vagy még csak most ismerkedsz a drónozással? Mutatjuk a legjobb DJI drónokat, amiken érdemes elgondolkodni! Kattints IDE a részletekért! 
 

 

Környezeti tényezők

Érdemes az esetleges környezeti veszélyforrásokra is odafigyelni téli drónfelvételeid rögzítése közben. A köd és a például drasztikusan csökkenthetik a környező akadályok láthatóságát, ezért fokozott körültekintéssel kell reptetned készülékedet a balesetek elkerülése végett:
•    Mindig ellenőrizd a várható időjárási viszonyokat. Ha az előrejelzés erős szelet, esőt, vagy hóesést ígér, inkább halaszd el a reptetést.
•    Ne reptesd drónodat 0°C alatti hőmérsékleten.
•    Ügyelj rá, hogy drónod ne érintkezzen hóval, a csapadék ugyanis károsíthatja a motorokat. Erősen ajánlott hordozható leszállópályát vinni magaddal, ami tiszta, száraz fel- és leszállási pontot kínál drónod számára.
•    Győződj meg róla, hogy a GPS jel elég erős-e.
 

 

Hőmérséklet

Mint említettük, az alacsony hőmérsékletek csökkenthetik a LiPo akkumulátorok teljesítményét. Talán te magad is tapasztaltad már, hogy telefonod hideg időben nem reagált olyan gyorsan, vagy konkrétan kikapcsolt. Az okostelefonok akkumulátorainak sem tesz jót, ha huzamosabb ideig alacsony hőmérsékletnek vannak kitéve, ezért erre is figyelj oda, ha reptetni készülsz drónodat.

 

Gondoskodj kezeid védelméről is. Erősen ajánlott olyan kesztyűket használni, amik kellően védik ujjaidat, de elegendő mozgásteret is kínálnak nekik, hogy kezelni tudd a távirányítót.

 

Ideális kamerabeállítások a téli drónfelvételekhez

Ha szeretnéd a legszebb formájában megörökíteni a hófödte tájakat, akkor érdemes kézi (manual) exponálásra (exposire) és fehéregyensúlyra állítanod kamerádat. A hó nagyon sok napfényt ver vissza, amely „láttán” a kamera automatikus beállításai hajlamosak túlsötétíteni a felvételeket. Ha kézileg állítod be a felvételek világosságát, akkor biztosíthatod, hogy pontosan úgy rögzítheted majd a téli tájakat, ahogyan ténylegesen mutatnak.

 

A fehéregyensúly (white balance) szabályozza, hogy a kamera melyik színt tekinti semlegesnek a rögzített képen. Ha ezt automatán hagyod, akkor a hófödte tájak fehér helyett kék vagy sárga színűek lehetnek a videókon és a képeken. Érdemes az előre beállított értékek közül választani, vagy saját fehéregyensúlyt beállítani, ha drónod kameraszoftvere engedélyezi ezt.

 

A drón hosszútávú tárolása télen

Ha drónodat sokáig nem használod, akkor ez hatással lehet teljesítményére. A megfelelő tárolással biztosíthatod reptetéseid biztonságát. Ehhez a következőkre kell odafigyelned:
•    Töltsd fel teljesen, majd merítsd le teljesen akkumulátoraidat három havonta egy alkalommal az élettartamuk megőrzéséhez.
•    Tárolásnál távolítsd el a propellereket a drónról és fixáld a gimbalt, ha a készülék lehetővé teszi ezt.
•    Drónodat száraz, nem mágneses helyen tárold, lehetőleg 25°C körül.
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket