notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Ezért leszenk egyre gyakoribbak a COVID-19-hez hasonló világjárványok

hirdetes

Ezért lehetnek egyre gyakoribbak a COVID-19-hez hasonló járványok

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A COVID-19 kitörése mindenkit meglepetésként ért, kivéve azokat a szakértőket, akik már évek óta gyanították, hogy közeleg egy világjárvány. A helyzet az, hogy habár a modern orvostudomány fejlettebb, mint valaha, a vírusok valójában egyre gyorsabban terjedhetnek bolygónkon. Ennek köszönhetően sajnos egyre valószínűbb is, hogy több hasonló méretű járvánnyal nézünk majd szembe az elkövetkezendő időkben, mint amilyen a koronavírus is. De miért? Miért terjedhetnek jobban a járványok ma, mint évtizedekkel, vagy évszázadokkal ezelőtt, amikor az orvostudomány még sehol nem tartott a maihoz képest? Íme néhány aggasztó ok…

Ezért leszenk egyre gyakoribbak a világjárványok

Nemzetközi utazások

A nemzetközi utazás az elmúlt években épp olyan természetessé vált az emberek számára, mint felülni a buszra, és ellátogatni a szomszédos települések valamelyikére. A légi utazás lehetővé tette az emberek számára, hogy gyorsabban körbeutazhassa a fél világot, mint amilyen hamar egy betegség tünetei megjelennének. Éppen ezért az új vírusok (mint amilyen a COVID-19 is) terjedését szinte lehetetlen időben megakadályozni.
2018-ban 4,2 milliárdan utaztak repülővel. Ha nincs ez a páratlan nemzetközi mozgolódás, akkor a vírus jó eséllyel nem is tudott volna ilyen ütemben terjedni. Mégis mindössze néhány hét elég volt ahhoz, hogy nemzetközi járványként kezdjék el emlegetni.

hirdetes

Városiasodás

Egyre többen költöznek a városokba. Az 1950-es évek elején durván a világ kétharmada élt vidéken, és csupán a maradék egyharmad töltötte ki a városokat. Az Egyesült Nemzetek szerint 2050-re ezek az arányok megfordulnak majd, és a világ népességének 66%-a él majd városokban, és csupán a maradék egyharmad vidéken. Ezért az átalakulásért első sorban Afrika és Ázsia felelnek majd.

hirdetes

A problémát fokozza, hogy a rohamosan népesedő városoknak már most is nehezükre esik megfelelő infrastruktúrát, lakhatást, közegészségügyet, munkahelyeket, illetve utazási lehetőségeket biztosítani. Sajnos ez sok helyen nem csak túlnépesedést, hanem egészségtelen körülmények között történő túlnépesedést okoz majd, teret engedve ezzel a vírusok terjedésének.
 

Lapozz a folytatáshoz, lesznek döbbenetes okok is!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Libaételek

A libából készült ételek igazi ínyencségek és nagy odafigyelést igényel az... Tovább

Budapesti rendezvényhelyszínek

Ahhoz, hogy egy rendezvény tökéletes legyen, egy különleges helyszínre van szükségünk,... Tovább

Tovább a lexikonra
Egészség Érdekesség