Környezetbarát ehető PET palackokat fejlesztett ki egy izlandi diák vörös alga porból

Ez az izlandi diák ehető PET palackokat talált fel! Ezzel megmentheti a Földet?

Szerző: vargazsanett - 2019.04.04.

Úgy néz ki, hogy egy izlandi diák segítheti találmányával a Föld megmentését... Vörös alga porból fejlesztette ki ezeket a környezetbarát PET palackokat! Pár nap alatt lebomlik, és ha szeretnéd, még akár meg is eheted őket miután kiürült!

Környezetbarát ehető PET palackokat fejlesztett ki egy izlandi diák vörös alga porból

Talán kevesen tudják, de a műanyag lebomlásához 450 évre van szükség, ami akárhogy is nézzük, nem kevés idő. Amerikában éves szinten 35 milliárd műanyag palack kerül a szemétbe, ez világszerte még több. Éppen ezért nem meglepő, hogy a fiatalok körében is felmerül a kérdés, hogy mit lehetne ez ellen tenni? Pont így volt ez Ari Jónsson, izlandi egyetemistával is. Az ifjú Ari termékdizájn szakon végzi tanulmányait és nemrég egy új technikával rukkolt elő, mégpedig biológiai úton lebomló vizesüvegek előállításával. Alapanyagnak a vörös alga port használta.

 

 

A fiatal hallgató nemrégiben bemutatta a találmányát Reykjavikban egy dizájn fesztiválon.

Ekkor így nyilatkozott:

“Olvastam, hogy a pet palackok több mint 50%-a mindössze egyetlen használat után kidobásra kerül, ezért úgy éreztem, hogy sürgősen meg kell találni a módját annak, hogy hogyan tudjuk leváltani ezeket a környezetszennyező műanyag palackokat, amikből eszméletlenül sokat termelünk világszerte!”

 

Ezután fogalmazódott meg benne a kérdés, hogy pontosan miért is használunk olyan alapanyagokat, amik több száz évig bomlanak le, és a belőlük előállított termékeket viszont olykor néhány perc után kidobjuk.

 

 

Ezek után Ari elkezdett különféle anyagokat tanulmányozni, ekkor talált rá az algára, ami rendkívül ígéretes megoldásnak tűnik. Ahhoz, hogy palack formájúvá alakíthassák, többféle folyamatot kell végrehajtani. Először vízzel formázzák, majd hevítik. A kapott – zselés állagú masszát- palackformába helyezik, végül pedig lefagyasztják.

 

Amíg a palack folyadékot tartalmaz, a formája állandó, majd amint elkezd kiürülni egyidejűleg bomlani is. A legpraktikusabb az ötletben, hogy a kiürült palackot akár el is lehet fogyasztani, ettől pedig még környezetbarátabb.

 

Bízzunk benne, hogy minél többen felfigyelnek majd Ari zseniális találmányára!

Te használnád? Esetleg megkóstolnád?

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket