Az El Clásico története

Az El Clásico története

Szerző: nelli9503 - 2016.05.23.

Te tudod azt, hogy mikor játszották az első El Clásico-t? Talán nem is gondolnád, milyen hagyományok fűződnek a két leghíresebb spanyol csapat mérkőzéseihez. 

Meglepő fordulat: 10 emberrel is nyert a Reál

Az El Clásico története

 

Az El Clásico egy olyan esemény, ahol az FC Barcelona és a Real Madrid CF, Spanyolország két legsikeresebb klubja mérkőzik meg egymással.  Az első meccset 1902. május 13-án játszották, azóta 263 mérkőzésen van túl a két csapat egymással szemben. Összesítettben a Real áll jobban a 71 győzelemmel, bár nem sokkal húztak el, ugyanis a Barca is 68 győztes meccset tudhat maga mögött.

A leggyakoribb eredmény a 2-1 volt, bár akadtak elképesztő végeredmények. A legnagyobb sikere a Real Madridnak eddig 1935-ben volt, amikor 8:2-re verték meg a katalánokat. Egyébként ebben az időben magyar edzője volt a Barcának Plattkó Ferenc személyében, aki csapatával vissza is vágott a nagy vereség után 2 és fél hónappal a Reálnak, 5:0-s végeredménnyel. 1943-ban 5:5-re zárult az eddigi legnagyobb döntetlen mérkőzés.

 

 

Játékosok, akik mindkét klubnál szerepeltek

 

A történelem során nem egy játékos tűnt fel mindkét csapat oldalán. Justo Tejada, Lucien Müller, Bernd Schuster, Luis Milla és a brazil Ronaldo is mindkét csapatnál megfordult, ám rajuk kívül még rengeteg nevet felsorolhatnánk.  

Egy heves összezörrenés után a Barca vezetői Joseph Samitiert 13 évnyi „szolgálat” után egyszerűen kirakták a keretből. Természetesen a Real kihasználta a helyzetet, és 1933-ban már a madridiak színében lépett pályára, ahol bár nem sok szerepet kapott, a március mérkőzésen az ő duplája döntötte el a játszmát.

A legnagyobb hangot azonban Luis Figo átigazolása keltette, aki a Barcától pártolt el a Real kedvéért, vagyis pontosabban 60 millió euróért. A katalán szurkolók rendesen hangot adtak a mérkőzéseken nem tetszésüknek, és a mai napig nem bocsátottak meg a portugál klasszisnak.

 

Lapozz, az utolsó meccs részleteiért! 

 

Kép forrása: www.dailymail.co.uk
Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket