Dolgok, amiket kevesen tudnak az Északi-sarkról!

Bámulatos érdekességek, amiket nem tudtál az Északi-sarkról!

Szerző: kvothe - 2016.12.11.

Most olyan dolgokat árulunk el az Északi-sarkról, amiket a legtöbben rosszul, vagy egyáltalán nem tudnak! Milyen hely is valójában a jeges észak?

Dolgok, amiket kevesen tudnak az Északi-sarkról!

Már az Északi-sark nevének hallatán is a legtöbbeknek végtelen fehér jégtakaró jut eszébe, és csupán ennyi elég ahhoz, hogy dideregni kezdjenek. Nos, bár a sarkkör felett valóban a jég uralkodik, sokkal több érdekességet találhatunk itt, mint gondolnánk!

 

Az Északi-sarkot 1909-ben fedezték fel, de több kalandor is állította, hogy ő volt az első, aki ott járt. Az elmúlt több mint 100 év során rengeteget tanultunk a titokzatos jégbirodalomról, de még mindig számos rejtély vár megfejtésre.

 

Lássuk hát, hogy mi az, amit már tudunk róla!

 

Valójában több mint egy Északi-sark létezik

Összesen három ’’hivatalos’’ Északi-sarkot különböztetünk meg.

A Földrajzi Északi-sark: ahol a Föld forgástengelye a felszínnel találkozik az északi félgömbön.

Az Északi mágneses sark: A Föld mágneses terének erővonalai itt merőlegesek a felszínre, azaz függőlegesek. Ide mutat az iránytű.

Az Északi földmágneses sark: A Föld mágneses terét létrehozó elméleti "rúdmágnes" tengelyének döféspontjai a Föld felszínével az északi félgömbön.

 

Az Északi-sark senkinek nem áll a tulajdonában

Még a Télapó sem mondhatja el magáról, hogy az övé lenne ez a hely. Az Északi-sark se nem kontinens, se nem ország. Valójában nemzetközi (befagyott) vízterületen található. Több ország is próbálta már a magáénak kikiáltani, de valójában senkinek nincs joga.

 

Nem ez a leghidegebb hely a Földön

A Déli-sark mínusz 60 Celsius fokával fagyosabb, mint ’testvére’. Persze az északon uralkodó viszonyok sem kellemesek, viszont ott ’’csak’’ mínusz 50 fokról beszélünk.

 

A Télapónak csak egyetlen ’igazi’ otthona van

Az északi sarkkör mentén található a valódi Télapó-falu. A létesítmény valójában egy vidámpark, ami mellékesen varázslatos lehet a téli éjszakákon. Még egy külön jelzés is kettészeli a parkot, ami a sarkkör pontos helyét jelzi.

 

Szerveznek Északi-sark maratont

A világ legfagyosabb maratonjaként is emlegetett futóversenyt 2002 óta tartják meg minden évben. A résztvevőknek átlagosan -22 fokos hidegben, jeges széllel megküzdve kell lefutniuk a távot.

Vadító verdák

Vadító nők

Vadító divat

Attól hogy férfiak vagyunk, és nem olvadunk el egy csillogó ékszer láttán, sőt még csak a különböző retikülök sem keltik fel az érdeklődésünket, még a magassarkúk után megfordulhatunk – illetve a vadító férfi divat is érdekelhet minket! Kövesd online férfi magazinunkkal a divatot!

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket