notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Dolgok, amiket kevesen tudnak az Északi-sarkról!

hirdetes

Bámulatos érdekességek, amiket nem tudtál az Északi-sarkról!

MC
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Most olyan dolgokat árulunk el az Északi-sarkról, amiket a legtöbben rosszul, vagy egyáltalán nem tudnak! Milyen hely is valójában a jeges észak?

Dolgok, amiket kevesen tudnak az Északi-sarkról!

Már az Északi-sark nevének hallatán is a legtöbbeknek végtelen fehér jégtakaró jut eszébe, és csupán ennyi elég ahhoz, hogy dideregni kezdjenek. Nos, bár a sarkkör felett valóban a jég uralkodik, sokkal több érdekességet találhatunk itt, mint gondolnánk!

Az Északi-sarkot 1909-ben fedezték fel, de több kalandor is állította, hogy ő volt az első, aki ott járt. Az elmúlt több mint 100 év során rengeteget tanultunk a titokzatos jégbirodalomról, de még mindig számos rejtély vár megfejtésre.

Lássuk hát, hogy mi az, amit már tudunk róla!

 

Valójában több mint egy Északi-sark létezik

Összesen három ’’hivatalos’’ Északi-sarkot különböztetünk meg.

A Földrajzi Északi-sark: ahol a Föld forgástengelye a felszínnel találkozik az északi félgömbön.

hirdetes

Az Északi mágneses sark: A Föld mágneses terének erővonalai itt merőlegesek a felszínre, azaz függőlegesek. Ide mutat az iránytű.

Az Északi földmágneses sark: A Föld mágneses terét létrehozó elméleti "rúdmágnes" tengelyének döféspontjai a Föld felszínével az északi félgömbön.

Az Északi-sark senkinek nem áll a tulajdonában

hirdetes

Még a Télapó sem mondhatja el magáról, hogy az övé lenne ez a hely. Az Északi-sark se nem kontinens, se nem ország. Valójában nemzetközi (befagyott) vízterületen található. Több ország is próbálta már a magáénak kikiáltani, de valójában senkinek nincs joga.

Nem ez a leghidegebb hely a Földön

A Déli-sark mínusz 60 Celsius fokával fagyosabb, mint ’testvére’. Persze az északon uralkodó viszonyok sem kellemesek, viszont ott ’’csak’’ mínusz 50 fokról beszélünk.

A Télapónak csak egyetlen ’igazi’ otthona van

Az északi sarkkör mentén található a valódi Télapó-falu. A létesítmény valójában egy vidámpark, ami mellékesen varázslatos lehet a téli éjszakákon. Még egy külön jelzés is kettészeli a parkot, ami a sarkkör pontos helyét jelzi.

Szerveznek Északi-sark maratont

A világ legfagyosabb maratonjaként is emlegetett futóversenyt 2002 óta tartják meg minden évben. A résztvevőknek átlagosan -22 fokos hidegben, jeges széllel megküzdve kell lefutniuk a távot.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Fényképészet

A fényképészet vagy fotográfia már az 1800-as években is népszerű volt, akkoriban azonban... Tovább

Tovább a lexikonra