Legextrémebb Időjárások

Hihetetlenül extrém időjárási viszonyok a múltból

Szerző: blouis - 2019.09.29.

Sokan panaszkodunk, hogy mennyire rossz az idő, milyen meleg van, milyen hideg van, mennyire fúj a szél, mennyi eső esik. Ezek mellett azonban eltörpülnek a világ több pontján található időjárási jelenségekhez képest. Íme néhány szélsőséges és ritka példa.

Extrém időjárás a múltból!

Kína 1931


„A történelem leggyilkosabb áradása” a tudosok így nevezik a Jangce és a Sárga-folyó hónapókon át tartó pusztítását. Becslések szerint több mint 3 ,2 millió ember vesztette életét. Ha ez így önmagában még nem lett volna elég, a víz magával hozott más súlyos betegségeket is. Megjelent a tífusz és a kolera, melyeknek köszönhetően további áldozatokat követelt a természeti katasztrófa. 

 

Szumátra 2004

Az Indonéziai Szumátra Észak Nyugati partjainak közelezében, a víz alatt egy 9.1-9.3 erősségü földrengés rázta meg a felszínt. A történelem során kétszer volt ehhez hasonló erősségű földrengés. Az újságok nagyjából 200-250 ezer áldozatról számoltak be. 

 

Amerikai Egyesült Államok, 2005 A Katrina


 névnek mindenkinek ismerősnek kell lennie, hiszen ez a hurrikán több mint 10.000 ember életét követelte. 2005 nyarán a Bahamáktól induló természeti csapás a Saffir- Simpson – Skálán ötös erősségű volt. Körülbelül 1 hónapon keresztül tombolt a ciklon. Több mint 250.000 embert hagyott otthon, milliókat pedig áram nélkül. Sok épületet vált a földdel egyenlővé, és megannyi olajfúró tornyot süllyesztett a víz alá. 


Nem is olyan meglepő,hogy a Földünk leghidegebb kontinense, az Antarktisz tartja a hideg rekordot. 1983. július 21-én az orosz kutatóállomáson -89,2 fokot mértek, ennél hidegebb értéket még soha nem mutattak műszerek. Az északi oldalon is előfordulnak nagy hidegek. Kelet- Szibériában, az Indigirka folyó völgyében épült Ojmjakon hivatalosan a leghidegebb élt település a Földön. Itt, az északi féltekén mért legalacsonyabbb hőmérséklet pedig -71,2 fok volt. Egy kanadai városban Snagban , 1947ben – 63,9 fokot mértek, ez a valaha volt legalacsonyabb hőmérséklet Észak Amerikában.
 

 

 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket