5 Extrém sport, ami életveszélyes

5 Extrém sport, ami életveszélyes

Szerző: bohacs - 2020.07.27.

A sport már nagyon régóta életünk egyik fontos részét képviseli. Eredetileg a legtöbb sport csupán szabadidős szórakozás volt, ami nem csak jó időtöltés volt, de fittek is maradtak tőle az emberek, amitől egészségesek voltak, és nem volt olyan probléma, mint az érrendszeri megbetegedés vagy az elhízás. ettől függetlenül nem az összes sport biztonságos, ezért érdemes kétszer is átgondolni, hogy melyik sportágat választjuk magunknak. A világ legveszélyesebb sportjairól nehéz beszélni, ugyanis kevés nyilvános adatot találhatunk egyes sporthoz kötött halálesetek számáról. Ezek azok az adatok, amelyeket minden versenyző, edző, és sportesemény szervező próbál titokban tartani. Egy veszélyes sportról általánosságban elmondható, hogy vagy felszerelés, vagy a sporthoz köthető helyszín meglehetősen extrém. Ennek ellenére nem egy nem két ember űz ilyen típusú sportokat, ahol egy törött csont, egy zúzódás, vagy egy agykárosodás szinte mindennapos. Lássunk most öt ilyen veszélyes extrém sportot.
 

5 Extrém sport, ami életveszélyes

1. Bázisugrás

Ennél a sportnál nem nagyon kell magyarázni, hogy miért veszélyes, hiszen az ember nem rendelkezik szárnnyal, így a zuhanás elég gyors tempóba következik be. Mivel a kockázat minden ugrásnál hatalmas, ezért az ugrás öröme könnyen lehet az utolsó élményünk. Az első hivatalos bázisugrást néhány merész sportoló vállalta be még 1978-ban. Ehhez a sportághoz rengeteg tapasztalat és bátorság szükséges, de veszélyessége miatt az országok nagy többségében be van tiltva.

 

2. Motorversenyzés

A motorsport és a motorversenyzés az egyik legveszélyesebb sport a világon. Mivel egy járművön ülünk nem pedig benne, így komoly veszélyek elé vagyunk kitéve. Vannak olyan hírhedt versenypályák, ahol már több mint 200 versenyző vesztette életét. A motorversenyzés azoknak lehet jó, akiket nem zavar a sérülések veszélye, és szeretnek mindent, ami motorral kapcsolatos. Egyes motorok képesek a 300 km/h-s sebesség felé is gyorsulni, ahol a legkisebb hiba is halálos lehet.

 

3. Rodeó

Két fontos dolgot kell számításba vennünk, ha ki akarjuk magunkat próbálni egy igazi bika hátán. Az első fontos tényező, hogy nincsen arra semmiféle titkos trükk, hogy miként kell egy bikát sikeresen megülni. A második fontos információ, hogy sokszor könnyebb a bikán maradni, mint biztonságosan leesni és földet érni. A rodeózás ezért is a világ egyik legveszélyesebb sportja. Összesen 8 másodperc kell ahhoz, hogy legyőzzük a bikát és vége legyen a rodeónak. A versenyzőn kívül más is életveszélyes helyzetbe kerülhet ebben a 8 másodpercben. Ezek azok az emberek, akik a saját testi épségüket teszik kockára és terelik el a bika figyelmét abban az esetben, ha a versenyző a földre esik.

 

4. Szörfözés

Nem egy filmben láthatjuk a szörfösöket, ahogy lovagolnak a legnagyobb hullámokon, miközben a part felé fordulva kacsingatnak az ott napozó emberekre. Ennek ellenére ez a sport meglehetősen veszélyes. Elképzelhető, hogy a gondoltál nagyobb hullámba csöppenünk a legrosszabb pillanatba, és az a sziklák közé lök minket. A természeti veszélyeken kívül ott vannak a cápák is, ami tovább fokozza a veszély helyzetet. Egy szó, mint száz, nem ez a legbiztonságosabb vízi sport.

 

5. Szikla- és hegymászás

A hegymászás egy nagyon szép és izgalmas sport, ahol a cél, hogy egy magas hegy csúcsát kell megmászni a lehető legrövidebb idő alatt. Ami még talán a mászásnál is fontosabb feladat, túlélni és nem leesni. Egy ilyen mászás alkalmával rengeteg veszélyforrással kell szembenéznünk. Ilyenek például a földcsuszamlások, a hóviharok, a sziklákban található repedések, vagy éppen a fagyos időjárás. Ha nem készülünk fel teljesen és nincs meg a megfelelő tapasztalatunk, akkor nagy a halálos baleset esélye. A megfelelő oktatás, felszerelés és társ nélkül ne próbáljuk ki ezt a sportot!

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket