Hazugságok filmekben, amiket mindenki elhisz

15 tévhit, amit gyerekkorunk óta elhitetnek velünk a filmek

Szerző: kvothe - 2020.04.14.

Avagy: miért „hibáznak” olyan gyakran a filmek a fizika törvényeivel és általános tényekkel kapcsolatban? Lássunk néhány példát!

Hazugságok filmekben, amiket mindenki elhisz

A filmek ezernyi és ezernyi csodát mutattak nekünk nagyjából egy évszázaddal ezelőtti megjelenésük óta. A legegyszerűbb, álló kamerás néhány perces videofelvételek óta sokat fejlődött a filmművészet, ma pedig már bármit képesek vagyunk a vászonra vetni többmilliós költségvetések és fejlett számítógépes trükkök segítségével.

 

Akkor mégis miért van az, hogy rengeteg film a mai napig „rosszul tud” bizonyos dolgokat? Miért nem képesek betartani a fizika törvényeit, és miért hibáznak olyan sokat, ha általános tényekről van szó? legtöbbször nagyon egyszerű a válasz – a hatás miatt.

 

 

Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány olyan filmes „hibát”, amik gyerekkorunk óta rosszul tudunk, hacsak nem vagyunk az érintett terület szakértői. Észre fogjuk venni, hogy nagyon sok filmes klisé is lesz közöttük, és hamar beugrik majd számtalan olyan jelenet, amiben elsütötték már.

 

A defibrillátor képes újraindítani egy megállt szívet

Ezek a különös orvosi szerkezetek valójában a szív rendellenes összehúzódásait próbálják helyreállítani. Ezt a jelenséget egy „szabályellenes” elektromos tevékenyég okozza. A defibrillátor ezt az állapotot hivatott stabilizálni. Ha a szív megáll, akkor újraélesztést kell alkalmazni!

 

A kloroform azonnal elaltatja az embereket

Sok kémfilmben feltűnik a kloroform, vagyis a „csodaszer”, amely képes egyetlen szippantás után órákra kiütni egy gyanútlan célpontot, miután az orruk elé nyomunk egy átitatott zsebkendőt. A probléma csak az, hogy a kloroformnak durván 5 percre van szüksége, hogy egyáltalán érezhetővé váljon, ráadásul nem órákra kábítja be az embert, hanem jóval rövidebb időre.

 

Látványos lézerek

A lézerfegyverekkel vívott párbajok valóban rendkívül látványosak – a filmekben. Azonban a lézereknek szükségük van valamire, amiről visszaverődhetnek – például köd, vagy porfelhők. De képzeljük csak el a legmenőbb űrharcokat láthatatlan lövedékekkel… messze nem olyan izgalmas, ugye?

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket