Halhatatlan legendák 3. rész - Ford GT40

Halhatatlan legendák 3. rész - Ford GT40

Szerző: Jobs24 - 2013.12.01.

Mérget vennénk rá, hogy a Ford egykori GT40-esét megpillantva a legnagyobb autóőrülteknek azonnal megdobban a szívük. Ez a masina a 60-as évek csodálatra méltó különleges darabja. Egykoron a versenypályák koronázatlan királya volt a gyönyörű látványával és más versenyautókat megszégyenítő gyorsaságával.

Ford GT40

 

 

 

 

A legendás GT40-es története

 

A történet 1963-ban kezdődött, amikor is a Fordnak már nagyon fájt a foga a Le mans-i 24 órás autóversenyen megszerezhető diadalra, ennek érdekében intézkedéseket tett, így a Ferrari megvásárlásával próbálkozott, persze sikertelenül, mivel Enzo Ferrari nem volt hajlandó beadni a derekát. Pedig II. Henry Fordnak az volt a terve, hogy a Ferrari versenyzési tapasztalatával és a Ford pénzével egy roppant versenyképes autót tudnak majd fejleszteni a 24 órás viadalra. A megállapodás végül kudarcba fulladt a Ferrari és a Ford között. A Ford végül a Lolával kezdett el kooperálni és 1964-ben megszületett a várva várt Ford versenyautó, amely a GT40-es nevet kapta. A GT a Gran Turismo versenykategóriának a rövidítése, míg a 40 pedig az autó 40 hüvelykes magasságára utal.

 

 

A Ford nem tétovázott, és még ugyanebben az évben már be is vetett újdonsült modelljét az 1000 km-es nürburgringi futamon. 1965-ben pedig elkezdték a típus utcai kivitelben való gyártását is.

 

 

1966-ban pedig elérkezett az idő és valóra vált az amerikai autósport álma, mivel a Ford megszerezte a hőn áhított győzelmét a Le mans-i 24 órás autóversenyen, ez azért is volt fontos a Ford számára, mivel ezen a versenyen való győzelem egy hatalmas presztízzsel jár az autógyárak körében. Sőt az első három helyen csak Ford végzett, ami csak jobban tetézte az amerikaiak örömét.

 

 

Műszaki adatai

 

Az amerikaiak legendás büszkeségét egy V8-as 4735 köbcentiméteres motor hajtja, melynek a teljesítménye 310 lóerő. Elérhető maximális sebessége pedig 262 km/óra. Az autó súlya még az 1 tonnát sem éri el a maga 990 kg-os súlyával.

 

 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket