10 tanács: Így készíts bombasztikus fotókat egy egyszerű okostelefonnal

10 tanács: Így készíts bombasztikus fotókat egy egyszerű okostelefonnal

Szerző: noemivida - 2021.05.27.

Az okostelefonok egyik legnagyobb előnye, hogy lényegében bárhol, bármikor megörökíthetünk velük egy-egy fontos pillanatot a beépített kamerájuk segítségével. Az elmúlt évek során sokakat kezdett azonban foglalkoztatni, hogy mégis mi mindent lehet kihozni ezekből a maréknyi eszközökből. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy egy nagyobb fényképezőt vegyen, de a legtöbbeknek nem is feltétlenül van szükségük ezekre, ha mutatós képeket szeretnének készíteni. Az alábbiakban ehhez kínálunk néhány tippet!

Okostelefonnal fotózás tippek

1. Készíts egyszerre több fotót is

A digitális fényképészet egyik legnagyobb előnye, hogy a fotók egy memóriakártyára (vagy a készülék belső tárhelyére) kerülnek rögzítésre, ahonnan azonnal visszanézhetők, előhívás nélkül. Szintén nagy előny, hogy miután egy kép elkészült, bármikor törölhető, hogy ne foglalja feleslegesen a tárhelyet készülékeden.

 

Ne félj tehát egyszerre több képet is készíteni ugyan arról a dologról (egy virágról, a kutyádról, egy naplementéről, stb.) – ez nem csak remek gyakorlás, hanem esélyt ad arra is, hogy minél több kép éles, és megfelelően beállított legyen. Ami pedig rosszul sikerült, azt egy koppintással törölheted is.

 

2. Ismerd meg telefonod kameráját

Az újabb okostelefonok kamerái többféle beállítást is kínálnak, amiket érdemes megismerni, hogy a legtöbbet hozhasd ki készülékedből. Minden okostelefon alapértelmezettként automata üzemmódban fényképez, tehát beállítja neked az expozíciót (hogy milyen világos legyen a kép), a fehéregyensúlyt (hogy hidegebb vagy melegebb legyen a kép), illetve fókuszál is helyetted.

 

Érdemes kiismerni az automata üzemmód erősségeit és korlátait is, hogy tudd, mikor érdemes ezt használni, és mikor jobb a manuális, kézi üzemmódot használni.

 

Amennyiben telefonod manuális (kézi, „pro”, stb. – mindenhol más a neve) üzemmódot is kínál, próbálj ezzel is eljátszadozni. Ebben a módban általában te adhatod meg a kép fényerejét, színeit, és egy-két egyéb beállítását is (a drágább telefonok általában több opciót kínálnak).

3. Ha csak teheted, használj természetes fényt

Apró képérzékelőjük miatt az okostelefonok túlnyomó többsége nem képes jó minőségű képeket készíteni, ha nem kap elegendő fényt. A legjobb képek éppen ezért kint, természetes fényben, vagy egy nagyon világos szobában készülnek majd.

Na persze, a fény nem csupán azt befolyásolja, hogy milyen világos lesz a kép, hanem az azon látható árnyékokat, illetve a fotó általános hangulatát is.
 

Lapozz, mert vannk még hasznos tanácsok bőven. Ha valóban jó fotókat akarsz, akkor jobb, ha mindet megpróbálod magadévá tenni!

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket