A modern veszélyforrás: digitális függőség a gyerekeknél

A digitális függőség jelei és kezelése - MINDEN szülőnek tudnia kell róla!

Szerző: kvothe - 2020.03.19.

Túl sokat szöszöl a gyerek az okostelefonnal, tablettel, laptoppal? Ebből még baj lehet – itt van, hogy miért…

A modern veszélyforrás: digitális függőség a gyerekeknél

Próbáltad már gyermekedtől elvenni az okostelefont vagy tabletet, és kiküldeni inkább az udvarra játszani? Sok esetben ez lehetetlen hiszti nélkül.

 

A digitális forradalom ebben a pillanatban is zajlik. Életünk szinte minden részére kihat a folyamatos kapcsolat a világgal, minden pillanat megosztása és az újabb és újabb eszközök alkalmazása. Ez nem csak a felnőtteknél van így, rengeteg gyerek már kisiskolás korában megkapja élete első okostelefonját és/vagy táblagépét, mert ez a divat.

 

 

Ha neked is volt már gondod azzal, hogy a gyerek csak könnyek és csapdosás közepette vált meg szeretett digitális játékszerétől, akkor rossz híreink vannak – elképzelhető, hogy már ilyen fiatalon függő lett belőle.

 

Ahogyan a ’hagyományos’ drogok esetében, az okos eszközöknél is komoly esélye van a függőség kialakulásának. Különösen a fiatal gyerekeknél, akiknek még mindig gyorsan fejlődik az agyuk, ezért ha túl sok digitális tartalomnak vannak kitéve, könnyedén függővé válhatnak. Kutatások szerint a digitális szórakoztató média hasonló részeire hat az agynak, mint a drogok. A későbbiekben ez agresszióhoz, depresszióhoz és elmezavarokhoz vezethet.

 

A tudósok szerint a digitális függőség azért alakul ki, mert játék közben a szervezet dopamin-termelése megnő, ez pedig ugyan olyan hatással van az agyra, minta függőséget okozó kábítószerek – az agy egy idő után egyszerűen kívánja a hatását.

 

A továbbiakban olvashatunk a digitális függőség árulkodó jeleiről, megelőzéséről és kezeléséről

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket