Miért maradnak meg annyira fejünkben az idegesítő dallamok?

Segítség! Miért nem tudunk kiverni bizonyos dallamokat a fejünkből?

Szerző: kvothe - 2016.11.20.

Ha téged is kínoztak már idegesítően fülbemászó dalok, akkor most megtudhatod, hogy mitől olyan „veszélyesek”, és hogy mégis hogyan próbáljuk kiűzni őket a fejünkből, ha már nem bírjuk tovább!

Miért maradnak meg annyira fejünkben az idegesítő dallamok?

Reggel van, és a munkahelyedre igyekszel. Az autódban, vagy a buszon a rádió ma már negyvenedik alkalommal játssza ugyanazt a (gyakran idegesítő) slágert, pedig még csak fél hét van. Akár akarod, akár nem – a dal menthetetlenül belekötötte magát az agyadba, és ott duruzsol a füledben, amíg le nem fekszel aznap este.

 

De mégis miért marad meg annyira egy dallam a fülünkben, még akkor is, ha ki nem álhatjuk? A szakértők szerint az úgynevezett ’fülférgek’ a tettesek. Nem kell megijedni, nem valódi csúszómászókról van szó, azonban bizonyos értelemben valóban élősködő jellegűek, mert egyfajta ’agyviszketést’ okoznak: ilyenkor az agy megpróbálja kitölteni az adott dal hiányzó részeit.

 

Zenehallgatás közben aktiválódik az agyban a hallókéreg. A Dartmouth Egyetem kutatói egy felmérés alatt megfigyelték, hogy miután a résztvevőknek lejátszották egy ismerős dal részletét, a hallókérgük automatikusan kiegészítette a hiányzó részeket – más szóval, az agyuk tovább énekelt.

 

 

Mit csinálunk, ha viszket valamink? Általában ösztönösen megvakarjuk. Amikor ’agyviszketést’ tapasztalunk – tehát egy dal reménytelenül beférkőzött a fejünkbe – akkor az egyetlen módja a ’megvakarásnak’ hogy újra és újra ismételgetni kezdjük az adott dallamot. Sajnos a szúnyogcsípésekhez hasonlóan a ’vakarózás’ az agynál is csak tovább fokozza a viszkető érzést, hosszú távon csak még jobban belénk vésődik azaz idegesítő nóta.

 

Mitől lesz egy dal fülbemászó? Mit tegyünk, ha minket is ’megfertőzött’ egy zeneszám? A következő oldalon folytatjuk!

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket