notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Különleges robotok, amelyek megkönnyítik az emberek életét

hirdetes

Téged sem hagynak hidegen a robotika csodái? Íme néhány furcsa, mégis igen hasznos robotikus találmány

Szaka Ádám
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Eme robotizált fejlesztések elsőre nagyon furcsának tűnhetnek, de amennyiben végigolvasod ezt a cikket, rá fogsz jönni, hogy a jövő egy-egy darabkáit rejthetik magukban. Világunk folyamatosan fejlődik, az apró lépések is vezethetnek nagy áttörések felé. 

Elsőre furcsának tűnő, mégis ötletes robotok

Stoppoló robot

A robot megvalósításáért két kanadai professzor, David Harris Smith és Frauke Zeller a felelősek, akik hitchBOT keresztnévvel illették a szerkezetet. A megvalósításának célja egy társadalmi kísérlet volt. Habár az eszköz nem képes az önmagától történő mozgásra, az a funkciói közé lett építve, hogy beszédszinten felvegye a kapcsolatot az emberekkel, és ezáltal kérvényezze a saját elszállítását. A kosárszerű testére rugalmasa végtagokat erősítettek, a feje pedig egy üvegplexi mögött megbúvó kijelző, mely képes volt szemeket, valamint egy szájat formázni. Rendelkezett saját székkel a szállításának megkönnyítése érdekében, a beépített kamerák és GPS révén pedig nyomon követhették utazását a tervezői. A hitchBOX igencsak nagy sajtójelenséggé nőtte ki magát, miközben keresztülutazta Kanadát, elvégre tudott kommunikálni az emberekkel, még az érdeklődési körüket is kiismerte, aminek köszönhetően történeteket tudott mesélni, melyeket a wikipédiáról vagy más közösségi weboldalakról töltött le. 

Mesterséges intelligenciájú macskaalom

hirdetes

Ez a termék a LuluPet Ai Smart Cat Little Box Health Monitor nevet viseli, lényegében egy okos macskaalom, amelynek feladatai közé tartozik, hogy a macskából származó végterméket kielemezi, ezáltal információkat szolgáltat arról, miszerint a házikedvenc milyen egészségügyi állapotban van. Nem csupán egy macskára specializálódik a használatát követően, de amennyiben a házigazda több cicával rendelkezik, úgy a gépezet mindegyiküket külön tartja számon. Hogyha bármelyik háziállat egészségügyi nehézséggel küszköd, úgy a doboz a telefonos applikáción keresztül értesíti annak gazdáját, valamint tanácsokat ad arra az eljárásra, amivel ezek a problémák orvosolhatók. A súly, s a vizelési szokások mellett az anyagcserét egyaránt vizsgálja, ahogyan az emésztést is. Néhány darabba öntisztító funkciót építettek, habár ezek már a magasabb árkategóriát képviselik.

Robotok, akik tevezsokék

 
 
 
 
hirdetes
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Diane Gordon Photography (@diane_gordon_photography) által megosztott bejegyzés

 A Közel-Kelet egyik kiemelkedő szórakoztató ága a tevehajtó verseny, ami nagyban hasonló az európai kultúrán belül elterjedt lóversenyekhez, s ebből kifolyólag a zsokék előnyére válik az apró termet, hiszen ezáltal kisebb súly nehezedik az alattuk rohanó állatra, így annak megnő a gyorsasága. Erre a célra megannyi alkalommal használtak nagyon fiatal, éheztetett, indai, pakisztáni kisgyermekeket, akiket a szüleik eladtak az emberkereskedőknek. Az emberi jogi szervezetek, és az USA hatást gyakoroltak Katarra és az Egyesült Arab Emírségekre, ezért betiltásra került a 16 éven alui zsokék versenyeztetése, emiatt kerültek a helyükbe robotok. Mára ezek a könnyű, emberi formára hajazó gépezetek irányítják a tevéket, ők maguk pedig távirányítással üzemelnek. Szenzorjaikkal tudják észlelni a talaj keménységét, sőt a hajtott állat fáradtsági szintjét is. 

A különcségük ellenére érdekesnek találtad ezeket a gépezeteket? Még nincs vége a felsorolásnak, lapozz cikkünk következő oldalára, ahol további találmányokról olvashatsz! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Róka

A róka egy viszonylag kis termetű ragadozó emlős állat, amely többnyire erdős-mezős... Tovább

Gyerekbarát étterem

Étterembe menni gyerekekkel nem egyszerű, azonban szerencsére ma már egyre több gyermekbarát... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekesség Lenyűgöző technika Technika Világunk