notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Tudj meg mindent te is az oroszországi Gulagokról

hirdetes

Amiről sokan elfeledkeztek mára – az orosz Gulag

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Minden évben, szinte minden hónapban megemlékezik a világ a német koncentrációs táborok szörnyűségeiről, valamiről azonban szinte mindig mindenki megfeledkezik. Ez pedig nem más, mint az oroszországi Gulag, ahol sajnos nagyon sok szenvedésben volt részük a magyaroknak(is).

Az oroszországi Gulagokról

Mi is a Gulag?

Gulag, azaz Javítómunka-táborok kifejezés alatt a sztálini Szovjetunió egészét behálózó munkatáborrendszerét értjük. (A Szovjetunió határain kívül egyedül Mongóliában működött a Gulag szervezetéhez tartozó munkatábor.) A táborokban a sztálini politika bel- és külföldi ellenzőit, hadifoglyokat, más ürüggyel (pl. „kulákság”) vagy véletlenszerűen elhurcolt polgári lakosokat kemény fizikai munkára fogták, napi 10–12 órát dolgoztatták őket, miközben élelem- és egészségügyi ellátásukról alig gondoskodtak.

hirdetes

A második világháború alatt és után rengeteg magyar került az oroszországi Gulagokba, becslések szerint nagyjából 800 000 és 1 000 000 között lehet az elhurcoltak száma. A táborokból átlagosan 28 hónapos kényszermunka után lehetett hazatérni, már ha sikerült túlélni ezt az időszakot. Sokaknak azonban nem sikerült sajnos elviselni az embertelen körülményeket. Feltételezések szerint Sztálin uralma alatt körülbelül 20 millió ember halt meg, csak a táborokban, közülük legalább 300 000 magyar volt.

hirdetes

A Gulag létrehozása és egyáltalán az, hogy engedték létrehozni, a huszadik század egyik legnagyobb tragédiája, sokan hasonlítják a hitleri koncentrációs táborokhoz. Az oroszok már 1917-ben elkezdték szelektálni az embereket, külön vették azokat az illetőket, akiket a nép ellenségének tekintették. Az ő bűnük általában az volt, hogy más volt a politika meggyőződésük, átlagosnál jobb volt az anyagi helyzetük, magasabb képzettségük volt, vagy éppen más volt a vallási nézetük, de okot jelentett a származás is. A mai világban ezt úgy lehetne elképzelni, hogyha valaki sokat tanul, van 2 diplomája, rengeteg pénzt keres ezzel, akkor már a nép ellensége. Hihetetlen.

Mit tettek a nép ellenségeivel? A következő oldalon elmondom!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
487
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
998 989

Szótár

Kocsma

A kocsmák napjainkra rendkívül népszerű találkozási helyekké nőtték ki magukat. A kocsmát... Tovább

Róka

A róka egy viszonylag kis termetű ragadozó emlős állat, amely többnyire erdős-mezős... Tovább

Tovább a lexikonra