notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Az 5 leghalálosabb méreg

hirdetes

A világ öt leghalálosabb mérge

Marx Károly
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ha valakitől megkérdezzük, hogy tud-e mondani halálos mérget, akkor valószínű az arzént vagy a ciánt fogja mondani az illető. Az arzén és a cián valóban halálos ám messze nem biztos, hogy a legismertebb méreg egyben a legveszélyesebb is.

A világ öt leghalálosabb mérge

Ha a mérgekről beszélünk, akkor egy nagyon fontos adatot kell mérnünk, aminek a neve LD50. Ez a szám azt mondja meg, hogy mennyi kell egy bizonyos méregből ahhoz, hogy az esetek 50 százalékában halállal járjon az adagolás. Például a cián esetében ez a szám 6 milligramm/kilogramm.

A mérgek esetében még egy fontos információról kell beszélnünk, ami nem más, mint hogy miképpen kerül az anyag a szervezetbe. Vannak olyan szerek, amelyeket teljes nyugalommal nyelhetünk le, mert a bélrendszerbe ártalmatlanul halad át, de a nyílt sebbe kerülve viszont halállal is járhat.

Van olyan méreg, ami minden helyzetben halálos, de a bekerülés módjától eltérhet a halálos adag mértéke. Például a gömbhal mérge a tetrodoxin, egy olyan anyag, amiből harmincad annyi kell ahhoz, hogy halálos legyen, ha a véráramba kerül, mintha a szájba kerülne.

hirdetes
hirdetes

1. Ricin

Az egyik leghalálosabb mérget a ricinusmagból lehet kinyerni, aminek az LD50 értéke 1-20 miligramm/kilogramm. Ez az érték akkor releváns, ha szájon át kerül a szervezetünkbe, de ha közvetlen a véráramba jut akkor ennek elég a töredék része. 1978-ban egy bolgár disszidenst Georgi Markovot meglőttek Nagy-Britanniába egy légpuskával, aminek a tölténye ricinbe volt mártva. A férfit rögtön korházba szállították, de három nap szenvedés után a kórházban elhunyt.

2. VX

A VX egy ideggáz, amit eredetileg rovarölőszerként fejlesztettek ki. Ennek a szernek az LD50 értéke 3 mikrogramm/kilogramm, de a mai napig csupán egyetlen igazolt halálos áldozata van, méghozzá Aum Shinrikyo egy japán szekta egyik tagja. Ezen kívül a VX egy probléma bekövetkeztével 4000 báránnyal végzett a 20. század közepén. A szer nagyon veszélyes és könnyen tudna pusztítani, ha azt az emberiség hagyná. Ezzel viszont még nincs vége a listának, a következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Okostelefon

Az utóbbi évek során rohamosan terjedtek az okostelefonok, amiket már szinte minden... Tovább

Béka

A béka első sorban természetesen egy hidegvérű hüllőfajta, amely többnyire nedves, vizes... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekesség