notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Négy ember, akik hatalmas csalásaik miatt lettek híresek

hirdetes

Az emberiség múltjának legnagyobb csalói! - Négy ember, akik óriási átveréseikről ismertek

Szaka Ádám
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Egyeseknek nem ütköznek morális akadályokba, amikor a pénzszerzésről van szó. Ezek az emberek olyan csalások megvalósításait tudhatják magukénak, amikkel beírták magukat a történelembe. 

Óriási csalásaikról ismert emberek a múltból

George C. Parker 

George egy ír származású, New York városban élő családba született, 1860-ban, négy testvérével és három nővérével egyetemben. Parker huszonhárom éves korában történt az az esemény, hogy megépült a híres és nevezetes Brooklyn híd. Az országban ebben az időben nagy volt a migráció, rengetegen érkeztek külföldről a jobb megélhetés érdekében. Egyesek csak kevés vagyonnal, mások már valamekkora alaptőkével a kezükben, de Amerika mindenki szeme előtt úgy lebegett, mint a hely, ahol valóra válhatnak az álmok és a sikerek. Parker a pénzéhes emberekre utazott, s megkísérelte eladni a hiszékenyeknek a fentebb említett hidat. Saját magát a híd építőjének titulálta, az eladási indok alatt pedig arra hivatkozott, miszerint ő az üzemeltetésben már nem látott pozitív élményt, csupán a létesítmény felhúzásában lelte örömét. Az érdeklődőknek még azt is sikerült bebeszélnie, hogy azok útdíjat szedhetnek az átkelésért. Jó benyomást keltett az emberekben, ügyesen hamisított dokumentumokat. Élete során egyszer még a Szabadságszobrot, valamint a Madison Square Garden-t szintúgy eladta, ám ő sem úszta meg a börtönt legvégül. 

hirdetes

Victor Lustig

Lustig 1890-ben látta meg a napvilágot, a Csehországban található Hostinné településben, amikor is ez a terület még a Habsburg Birodalom részét képezte. Fiatal korától kezdve elmondható volt róla, hogy simlis életet élt, szeretett becsapni másokat, megtéveszteni a környezetében élőket. Az elmondások alapján egy megnyerő fiatalember volt, igen jó beszédkészséggel megáldva. A Nyugat iránti vonzódása szintén ifjú korában alakult ki benne, ennek köszönhetőn, amikor alkalma nyílt rá, maga mögött hagyta szülőföldjét. Az Atlanti-óceánon közlekedő hajók utaslistáinak gyakori szereplőjévé lett, s eltökélt szándékában állt annak a tevékenységének űzése, hogy a könnyen átejthető gazdagokat a lehető legtöbb pénzzel rövidítse meg. Megjárta Amerikát, bár nem sokat tartózkodott ott, ezt követően Párizsba utazott, az Eiffel-torony elnyerte tetszését, nem utolsó sorban pedig feltüzelte üzleti kedélyeit. Az 1925. évben a párizsi lapok lehozták a szomorú hírt, miszerint a város kormányzata képtelen volt a torony karban tartására a pénzügyi gondok miatt. Lustig ekkor lépett akcióba, önnön személyét a kormány munkatársának nyilvánította ki, majd fémhulladékként árulni kezdte az Eiffel-tornyot. Ennek a cselnek nem egy, a kereskedelemben érdekelt egyén bedőlt, megindult a licit a torony elbontására és a maradványaira. Victor elfogadta az egyikük ajánlatát, majd a bezsebelt összeggel elhagyta Párizst. Érdekes, hogy ekkor még feljelentést sem tettek ellene, azonban Lustig egy hónappal később újra megkísérelte a „tréfát”, amikor is feldobták őt a hatóságoknál a nagy kaszálása előtt, viszont az illetékes szervek nem tudták őt rács mögé dugni. Victor Lustig-ot később Amerikában zárták börtönbe, s habár egy sikeres szökési kísérlete volt, végül újra elfogták, ezt követően pedig az Alcatrazban rabosították. 

hirdetes

Nem semmi, hogy mennyire körmönfontak tudnak lenni az emberek, ha pénzhez szeretnének jutni, igaz? Amennyiben tetszett, amit olvastál, lapozz a következő oldalra, ugyanis cikkünk még nem ért véget! 


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Tűzbiztos széf

Manapság nem elég, ha széfünk feltörés, lopás ellen nyújt általános... Tovább

Asztal

Ez a sokoldalú bútordarab minden otthon elengedhetetlen kelléke. Legyen szó a nappaliról,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekesség Történelem Világunk