Leggyakoribb helyesírási hibák

Kínos helyesírási hibák, amiket a felnőttek is folyton elkövetnek.

Szerző: vargazsanett - 2018.06.14.

Még a legfigyelmesebb, helyesen író felnőttek is képesek néha elkövetni helyesírásban hibákat. Mutatjuk a leggyakoribbakat, amiket a legtöbben rosszul írnak!

Leggyakoribb helyesírási hibák

Az általános iskolai és középiskolai tanároknak vannak a legszínesebb tapasztalataik azzal kapcsolatban, hogy szép magyar nyelvünket hányféle módon képesek egyesek írásban használni. Még a legfigyelmesebb diákok is tudnak hibát ejteni időnként, alapvető helyesírási szabályokat megszegve.

Ez alól azonban sok felnőtt sem kivétel és gyakran találkozhatunk nyelvtani bakikkal úton – útfélen. Legtöbbeknek a földrajzi nevek és az egybe- és különírás szabályai okozzák a legnagyobb gondot.

 

Lássuk, melyek a leggyakoribb hibák, amelyeket a legtöbben ejtünk az írott nyelvben.

 

Szerviz

Gyakran lehet látni az utcán járva a következő feliratot “Szervíz”, ami bármily meglepő (vagy sem) helytelen. Bár hosszú ‘í’-vel ejtjük, röviddel kell, hogy írjuk. Jegyezzük meg, hogy a víz szóhoz semmi köze.

 

Dicséret

Hasonló baki az is, amikor a dicséret szót írjuk le hosszú ‘í’-vel. Bevalljuk, hogy megtévesztő a kiejtés, de röviddel írva a helyes. Itt említhetjük meg a birkózás szót is, ami szintén rövid ‘i’.

 

Lapozz egyet és nézd meg melyik a többi gyakori helyesírási hiba!

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket