Hogyan és mikor érhet véget a koronavírus járvány? Szakértők válaszoltak!

Hogyan érhet véget a koronavírus járvány?

Szerző: noemivida - 2021.03.19.

Mostanra már mindenki számára egyértelművé vált, hogy a COVID-19 járvány nem egy rövid leforgású pandémia, és valószínűleg még jó ideig befolyásolja majd életünket. Sokan még mindig bíznak benne, hogy nyárra már engedhetünk a korlátozásokból, de a harmadik hullám kellős közepén még mindig nem látszik az alagút vége. Szóval mit tehetnénk az ellen, hogy egy negyedik hullámot is át kelljen vészelnünk? Hogyan vethetnénk véget a járványnak világszinten?

Mikor lesz vége  akoronavírus járványak és hogyan

Habár az oltóanyagok egyre több országba jutnak el, egyre többet hallunk a különböző variánsokról is, amelyek többek között Dél-Afrikában, Brazíliában és az Egyesült Királyságban jelentek meg. Ezek a változatok világszerte új kihívások elé állíthatják az egészségügyi dolgozókat, hiszen némelyikük gyorsabban is terjed, és súlyosabb tünetekkel is jár (mint például az EK-i variáns).

 

A probléma az, hogy ezek a variánsok folyamatosan mutálódnak is, így fennáll a veszélye, hogy idővel egyre jobban ellenállnak majd a vakcináknak és immunrendszerünk védelmeinek is. Ez nem csupán az oltóanyagokat teheti hatástalanná, de fokozhatja az újrafertőzések veszélyeit is – csak azért mert az ember túlesett egy variánson, még nem jelenti azt, hogy nem kaphat el rövid időn belül egy másikat is.

 

Néhány gazdagabb, felkészültebb ország gyorsabban és hatékonyabban léphet fel a vírus ellen – például több energiát fektethetnek a tesztelésekbe, az elkülönítésekbe, illetve szigorúbb szabályokat vethetnek ki a külföldről érkező utazókra is, megfékezve ezzel az újabb variánsok és mutánsok behozatalát. Ez segíthet az ilyen felkészültebb országoknak, hogy egyre inkább felülkerekedjenek a vírushelyzetükön, és hozzájárulhassanak a világszintű probléma megoldásához is.

 

Ha ezek az országok minél hamarabb képesek szétterjeszteni a vakcinákat, és elérni a sokat emlegetett nyájimmunitást, illetve megakadályozni az új variánsok behozatalát, akkor idővel visszatérhetnek a megszokott működéshez és élethez akár fél, vagy egy éven belül. Elkezdhetnék újranyitni az üzleteket, az iskolákat és az edzőtermeket, illetve újra megrendezésre kerülhetnének a fesztiválok és egyéb tömeges rendezvények is. Persze előfordulhatnának kisebb kitörések, de ezeket hamar lehetne helyileg korlátozni és orvosolni.

 

Az országos egészség és béke ára sokáig a nemzetközi utazás feladása lenne. Izraelben például komoly ütemben kezdtek bele az oltásokba, és egyszerre ki is tiltották az utasszállító repülőjáratokat az országból. Kanadában eközben csupán néhány kijelölt reptérre érkezhetnek meg a külföldi utazók, akiknek aztán kötelező elkülönülésbe kell vonulniuk a közeli szállodákban. Az elmúlt év alapján láthatjuk, hogy ezek a taktikák működhetnek.
 

Lapozz, a cikk folytatódik, minden kérdésedre választ kaphatsz a következő oldalon!

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket