Pénzkeresés drónnal: íme néhány üzleti ötlet, amelynek segítségével hobbidból megélhetés válhat!

Hogyan keress pénzt drónoddal?

Szerző: niki - 2019.10.24.

A drónozás 2019-re az egyik legnépszerűbb hobbivá vált, és sokan több lehetőséget is látnak benne. Ha Téged is érdekel a pilóta nélküli repülők világa, mutatjuk, hogy kereshetsz belük pénzt! 

Pénzkeresés drónnal

Az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt a fogyasztók számára is elérhető drónok száma. A drónreptetés iránt érdeklődők 2019-ben óriási kínálatból válogathatnak a pénztárcájuknak és az igényeiknek megfelelő modelleket, és ritka az olyan vásárló, aki ne találhatná meg a számára ideális drónt a piacon. Ha még Te is keresed a tökéletes készüléket, érdemes ezt elolvasnod: drónválasztó kisokos, vagy jobban megismerni az egyes drón típusokat itt: legjobb drónok 2019-ben.

 

Manapság a megfizethetőbb készülékek is komoly felszereltséget kínálnak mind funkciók mind teljesítmény terén, és így a hétköznapi vásárlók számára is lehetőséget biztosítanak arra, hogy bámulatos felvételeket készíthessenek. A rohamos fejlődést látva csupán idő kérdése volt, hogy a fogyasztói drónhasználat mikor kezd el kihatni más iparágakra is, és hogy mikor kezdenek el pénzt keresni az emberek ezek a készülékekkel.

 

A lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen, a határ pedig – szó szerint – a csillagos ég. Íme néhány teljesen működőképes módszer arra, hogy hogyan keress pénzt drónoddal!

 

Légi felmérések, térképészet

A térképészek, topográfusok, régészek, és hasonló szakmák már jóval a drónok elterjedése előtt alkalmaztak helikoptereket, hogy madártávlatból is felmérhessenek olyan területeket, amelyeket a földről nehéz, vagy lehetetlen lenne.

 

A drónpilóták egyre keresettebbek az ilyen alkalmazási területeken, hiszen jóval olcsóbban kínálják szolgáltatásaikat, mint amennyiért egy helikoptert lehetne bérelni, ráadásul nehezebben megközelíthető helyekre is képesek bereptetni egy kamerát (amit így megint csak nem kell külön bérelniük a megbízóknak). Egyre több drón képes manapság szoftveres segítségével 3D-s térképet készíteni egy területről, ami további lehetőségeket nyit meg a drónpilóták (és megbízóik) előtt.

 

Influencer, saját YouTube csatornával

Rengetegen építettek már YouTube csatornát kizárólag drónfelvételekre, és egyéb, drónokkal kapcsolatos videókra. Vannak, akik érdekes helyeket mutatnak be a levegőből (amiket egyébként csak talajszintről láthatnánk), míg mások oktatóvideókat töltenek fel, és így segítenek közönségüknek – természetesen e két opció nem zárja ki egymást.

 

A YouTube-on nem nehéz pénzt keresni. Futtathatsz hirdetéseket videóidon, vagy összeállhatsz releváns márkákkal, és influencerként beszélhetsz termékeikről vagy szolgáltatásaikról. Ezen kívül saját termékeket (pólók, sapkák, bögrék, stb.) is készíthetsz, illetve árusíthatsz egy erre alkalmas webáruházban (amit nem te üzemeltetsz, csak eladóként vagy jelen rajta).

 

Környezetvédelmi megfigyelés

Egyre több helyen alkalmaznak drónokat környezetvédelmi megfigyelés céljából. Egyes helyeken az illegális fakitermelés, vagy hulladéklerakás ellen próbálják így felvenni a küzdelmet, míg máshol az orvvadászokat igyekeznek kiszúrni és megfékezni ily módon.

 

A drónokat továbbá a kutatók is előszeretettel használják területek égi megfigyelésére, hogy nyomon követhessék az állatok vonulását, viselkedését, illetve állományát, továbbá a különféle területek változásait egy adott időszakban.

 

Csomagkézbesítés

Az Amazon és más szervezetek már korábban is kísérleteztek a légi csomagkézbesítéssel, habár biztonsági okokból ezek a próbálkozások végül állami korlátozásokba ütköztek. Ennek ellenére a drónokkal végzett szállítmányozás a világ más részein egyre felkapottabb, különösen az olyan területeken, ahol a légi közlekedés gyorsabb és gazdaságosabb, mint a hagyományos szállítmányozás.

 

Ide tartoznak például a vészhelyzetekben bevetett drónok, amelyek percek alatt képesek orvosságot és kisméretű, de gyakran létfontosságú pótalkatrészeket, és egyéb felszereléseket szállítani a bajba jutottakhoz.

 

Katasztrófavédelem

A drónok életmentő élő videóképet szolgáltatnak a különféle katasztrófavédelmi szervezetek számára az árvizek, földrengések, hurrikánok és más természetes (vagy éppen ember okozta) katasztrófák által sújtott területeken, amelyek szárazföldi megközelítése nehézkes, vagy életveszélyes lenne.

 

Nemrégiben számos súlyos földrengés rázta meg Közép-Amerika bizonyos területeit, és a katasztrófavédelmi szervezetek szabadúszó drónpilóták segítségét kérték, hogy élő videóképet biztosítsanak a mentőakciókhoz és helyreállítási munkálatokhoz. A japán fukusimai atomerőmű környékét sokáig életveszélyes volt megközelíteni, ezért a kutatók drónok segítségével tanulmányozták a területet.

 

Filmkészítés

A filmkészítőknek számos eszköz áll rendelkezésükre, hogy kameráikat különféle magaslati pozíciókba emeljék, és ott látványos mozgásokat végezzenek velük (például egy akciójelenet lekövetésére), azonban ezek a szerkezetek általában rendkívül drágák, és a független rendezők nagy része messze nem rendelkezik elég nagy költségvetéssel hozzájuk.

 

Azonban manapság már az ilyen felszerelések töredékéért be lehet szerezni egy profi drónt, ami 4K-s, stabilizált felvételeket képes készíteni, ráadásul olyan szűk helyeken is, ahol a nagyméretű daruk és állványok használata lehetetlen lenne.

 

A drónokat egyébként nem csak a saját költségvetésen dolgozó, független filmkészítők, hanem a több millió dolláros hollywoodi filmrendezők is szokták használni (habár ilyen pozícióba értelemszerűen már nehezebb bekerülni).

 

Hírközlés

Egyre több újságíró és polgár alkalmaz drónokat a hírek azonnali közlésére. Többször is megesett már világszerte, hogy az emberek felkapott eseteket rögzítettek vagy közvetítettek konfliktus vagy háború sújtotta övezetekből, tüntetésekről, balesetekről és katasztrófákról.

 

A drónok beszerzése, szállítása, és működtetése olcsóbb, biztonságosabb, és gyorsabb megoldást kínál az újságírók és operatőrök számára, akik akár a helyszíntől kilométerekre is jelenthetnek az adott esetről.
 

Közműhálózatok ellenőrzése

A közműveseknek is sokszor van szüksége légi megközelítésre vagy feltérképezésre, azonban sokáig ilyen célokra csak repülőket vagy helikoptereket használhattak. Ez több száz kilométernyi vezetékhálózatok esetében talán praktikus, de kétségtelenül drága megoldás, míg a kisebb „bevetésekre” sokkal gazdaságosabb alternatívát kínálnak a kamerákkal felszerelt drónok.

 

Ezeket a készülékeket szintén előszeretettel alkalmazzák más, nagy területen elfekvő telephelyek (napkollektor-farmok), és ipari területek karbantartói.

 

Mezőgazdaság

A mezőgazdasági területek ellenőrzése hosszadalmas, munkaigényes feladat, de a drónok rengeteg gyaloglást spórolhatnak meg az ezzel megbízott munkások vagy gazdák számára. A drónokat olyan speciális kamerákkal is fel lehet szerelni, amelyek képesek megkülönböztetni egymástól a különböző infravörös hullámhosszokat, és így egy precíz képet kínálnak az ültetvények állapotáról.

 

A speciálisan felszerelt (habár már nem feltétlenül a fogyasztói piacra szánt) készülékek továbbá közelebbi képet is adhatnak a problémás növényekről, és némelyikük még azonnali helyszíni beavatkozásra is képes – egyeseket például növényvédő és más szerekkel lehet felszerelni, amiket a pilóták célzottan alkalmazhatnak.

 

Ingatlanvideók

Az ingatlanokról készült videókra óriási a kereslet, hiszen az ilyen felvételek egy sokkal látványosabb, magasztosabb színben képesek feltüntetni egy eladásra szánt épületet vagy területet. Mivel még mindig kiaknázatlan ez a terület, rengeteg a lehetőség, és az ügynökök is előszeretettel alkalmaznak olyan fotósokat, akik ilyen felvételeket is kínálnak, hiszen így több ügyfél akarja majd rajtuk keresztül értékesíteni ingatlanját.

 

Szállodai és üdülőmarketing

Ez a terület sokban hasonlít a már emlegetett ingatlanvideókhoz. A szállodákat és üdülőhelyeket is szívesen reklámozzák légi felvételekkel tulajdonosaik, hiszen ezzel egy teljesen újszerű, lélegzetelállító szemszögből mutathatják meg mindazt, amire az érkező vendégek számíthatnak.

 

Manapság, amikor a szállodák között véres küzdelem folyik a figyelemért és a vendégekért, a különböző létesítmények, minden lehetőséget megragadnak, amikkel kitűnhetnek a többi ajánlat közül. A videómarketing egyébként is felkapott mostanság, a drónok pedig szó szerint képesek egy teljesen új szintre emelni ezeket a marketingcélú felvételeket.

 

Eltűnt személyek keresése

Amikor a 82 éves virginiai, demenciával küszködő és nagyothalló Guillermo DeVenecia eltűnt, a rendőrség a bejelentést követően megkezdte a férfi keresését. Az akció napokig tartott, és több száz önkéntes segédkezett a csapatnak, akik keresőkutyákat és egy helikoptert is bevetettek az erdős terület átvizsgálására. A rendőrség egy felhívásban is segítséget kért a helyiektől. David Leshnek mindössze 20 percébe tellett drónjával rátalálnia a férfira.

 

Biztonság

A drónokat számos helyen alkalmazzák privát területek megfigyelésére, illetve tolvajok és birtokháborítók lebuktatására. A drónok éjjellátó kamerákkal is felszerelhetők, és a levegőből könnyedén lehet követni velük a menekülni próbáló elkövetőket, amíg a „szárazföldi” erők a helyszínre nem érkeznek.

 

Az ilyen megoldások sokkal egyszerűbbé teszik a nehezen megközelíthető helyek megfigyelését is, ahol nem lenne biztonságos, vagy praktikus biztonsági őröket állomásoztatni.

 

Sport- és eseményfelvételek

A drónokkal számtalan sporteseményt és egyéb rendezvényt lehet madártávlatból is megörökíteni. Ezek a felvételek nem csak egy mérkőzés, vagy verseny állását segítik átláthatóbban közvetíteni a nézőknek, hanem azt is megmutatják, hogy milyen óriási tömeg gyűlt össze egy-egy rendezvényre (ez később sokat nyom majd marketing terén, ha az adott eseményt meg szeretnék ismételni a szervezők). Nehéz olyan rendezvényt vagy sporteseményt találni, amit ne lehetne látványosan bemutatni vagy közvetíteni a levegőből!

 

Építkezések és infrastruktúra

A drónokat építészeti cégek és önkormányzatok is használhatják egy adott terület infrastruktúrájának vagy környezeti adottságainak felmérésére. A nagyobb építkezési projekteken dolgozó építészek és mérnökök továbbá egy másik, hasznos perspektívából követhetik nyomon a munkálatokat, és felfigyelhetnek az olyan problémákra, amiket a munkások testközelből nem vennének észre.

 

A drónok ilyen téren hasznosak a különféle szerkezetek biztonságának felmérésére is. Ha például egy híd megrongálódik, egy drónnal sokkal biztonságosabb és praktikusabb megközelíteni, mint bármilyen más járművel.

 

Az önkormányzatok és cégek továbbá gyorsan felmérhetik az esetleges környezetei behatások okozta károkat és veszélyforrásokat, például a jégesők vagy drasztikus havazások után.

 

Esküvői videók

Ez talán a drónok egyik leggyakoribb „hétköznapi” felhasználási módja, de erről a listáról egyáltalán nem hiányozhat. Manapság egyre több esküvői videós vállalkozó kínál drónfelvételeket is szolgáltatásai között, hiszen ki ne szeretné a levegőből is látni a díszesen felöltözött, boldog násznépet és a lenyűgöző helyszínt, amit erre a napra lefoglalt a pár. Az ilyen videók elkészítésére alkalmas drónok általában egész jó minőségű fotókat is képesek készíteni, ami még több kreatív lehetőséget kínál az esküvői stábnak. Plusz, sok esküvői (és egyéb rendezvény) helyszín is előszeretettel bérel fel drónvideósokat promóciós anyagai elkészítéséhez.

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket