Élőlények, amik sokáig élnek

Irigyekdve nézünk rájuk - Ezek az élőlények élnek a legtöbb ideig!

Szerző: bohacs - 2020.07.17.

Ha ez embert nézzük alapul akkor egy 90 éves már nagyon szép kornak számít, de vannak olyan élőlény a világon, akik 90 évesen még kölykök voltak, és az élet még rengeteg időt szántak nekik. Olyan élőlényeket gyűjtöttünk össze, melyek már hosszú-hosszú ideje a földi életet élik.

Sokáig élő élőlények

1. Hidasgyík, >110 év

A hidasgyík Új-Zélandon él és egy kisebb testű hüllőfajta. Annak ellenére, hogy kinézete gyíkszerű, a dinoszauruszokhoz áll a legközelebb rokoni kapcsolatban. Mára már veszélyeztettnek számítanak ezek a gyíkok, ennek köszönhetően már jó pár példány elérte 110 életévet.

 

2. Gránátos sügér, 149 év

A gránátos sügér egy sokáig élő halfajta, ami nagyon lassan növekszik. Számítások szerint a maximális élettartamuk körülbelül 149 év, de a túlhalászásnak köszönhetően mára már veszélyeztetett állatként tartják számon.

 

3. Geoduck, 168 év

Ez az egyik legnagyobb kagylófajta, Észak-Amerika nyugati részén őshonos. Ahhoz képest, hogy milyen nagy a teste, igen kicsi héj található rajta, így abba nem tud teljesen elbújni. A geoduckok kicsit sem rest állatok. A nőstény egyedek körülbelül 5 milliárd tojást raknak le életük folyamán. Ez a szám rengeteg, de kicsit enyhülnek az adatok, ha tudjuk azt az információt, hogy az eddigi legidősebb geoduck 168 évet élt. 

 

4. Vörös tengeri sün, ~200 év

A vörös tengeri sünök a Csendes-óceán sziklás partjain élnek és kerülik a vadabb, hullámosabb helyeket. Miközben az óceán fenekén mozognak, vörös éles tüskéikkel képesek megvédeni magukat a többi állattal szemben. Hihetetlen lassan öregszik és már nem egy példányt találtak, ami 200 évnél idősebb volt. 

 

5. Grönlandi bálna, 211 év

Ha szóba kerül a bálna, akkor mindenkinek a kék bálna jut eszébe, de a grönlandi bálnának van néhány tulajdonsága, ami különlegessé teszi őt. A grönlandi bálna birtokolja a legnagyobb száj a világon kitüntetést, és ezen felül több, mint 200 évig képesek élni. Ezzel ők a legtovább élő vízi emlősök a világon. 211 éves volt a legidősebb ismert grönlandi bálna. Felsorolásunk ezzel még nem ért véget, a következő oldalon további hét élőlényt mutatok be nektek, érdemes lapozni egyet! 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket