Pókselyemből készül a jövő gölyóálló öltözete

A jövő golyóálló öltözetei pókselyemből

Szerző: mlkadam - 2014.06.29.

A pókselyem bármilyen hihetetlen az egyik legerősebb anyagok közé tartozik. Majdnem olyan erős, mint az acél, de adott tömegű pókselyemből erősebb szálak sodorhatóak viszont. Felhasználása a gyógyászattól kezdve a védőruhákig terjed, bár problémát jelent, hogy nem egyszerű hozzájutni és nem is olcsó dolog.

Nézd meg a világ legerősebb anyagát - pókselyem!

Egy amerikai cég a Kraig Biocraft Laboratories érdekes megoldással többszörisítette a pókselyem nagy mennyiségben való előállítását. Selyemhernyókat hoztak létre persze génmódosítottakat, amelye pókselymet termelnek. Az anyagból egyelőre egy kesztyűt sikerült legyártaniuk, de rendkívül ellenálló egy darab lett.

„A pókselyem rendkívüli tulajdonságokkal rendelkezik. Ha jobban belegondolunk, a belőle szőtt háló gyakorlatilag természetes „rakétákat”, nagy sebességű legyeket és egyéb rovarokat állít meg” – mondja Kim Thompson, a cég vezetője. Az anyag titka, hogy a szálak megnyúlnak és elnyelik a zsákmány becsapódásának energiáját. Ha kiszámítjuk, hogy a légy sebessége és tömege alapján milyen erőhatásoknak vannak kitéve ilyenkor az egyes szálak, rögtön kiderül, hogy a selyem milyen rendkívül erős anyag, tette hozzá Thompson.
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket