Mit csinálj, hogy ne törjön be az okostelefonod képernyője?

Képernyővédő fólia, kontra edzett üveg kijelzővédő

Szerző: gagahu - 2020.03.09.

Veletek is előfordult már, hogy elejtettétek a telefonotokat és betört, vagy megrepedt a kijelzője? Nagyon kellemetlen tud lenni egy ilyen eset, hiszen a mai okostelefonok érintőképernyőjét kicserélni nem olcsó mulatság! Az ilyen esetek, illetve a karcolások ellen találták ki a különféle képernyővédő fóliákat és edzett üveglapokat, amelyekkel elkerülhető a baleset!

Így védd meg telefonod a karcoktól

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan védi a telefonunkat egy ilyen fólia, meg kell értenünk, hogyan működik ez érintőkijelző. Ezek jellemzően két részből tevődnek össze: egy LCD-ből, és a rájuk kerülő érintőüvegből. Ha megreped a telefonod képernyője, általában csak ez az üveg sérül. Önmagában ez nem lenne egy drága dolog, azonban sajnos az érintőüveg önmagában nem cserélhető, mivel laminálva van a kijelzőhöz! Nem marad más, mint kicserélni a csúcstechnológiás LCD-t is, ami pedig elég drága lehet.

Aki meg szeretné védeni a telefonját, alapvetően két választása van, persze egy jó minőségű telefontok beszerzésén túl. Ez ma már alapkövetelmény, hiszen a mai készülékek sokkal érzékenyebbek, mint a régi kockatelefonok, valamint sokkal drágábbak is.

Műanyag képernyővédő fólia

 

Kétségtelen, hogy a legnépszerűbb megoldás egy kijelzővédő fólia beszerzése. Ezek lehetnek direkt egy bizonyos típushoz gyártott, előrevágott darabok, de vannak olyanok is, amelyeket nekünk kell a telefonunkhoz szabnunk.  Általában PET alapú fóliákról beszélünk, de persze előfordulnak egyéb anyagból készült darabok is. Felfogják a karcokat, ellenállóak a savakkal és zsírokkal szemben, azonban az ütések ellen semmilyen védelmet nem nyújtanak! Egy jobb tokkal kombinálva azonban jó védelmet adhat a telefonnak. Az olcsóbb darabokra jellemző, hogy bár a képernyőt megvédik, ők maguk könnyen karcolódnak, így érdemes ebből is a jobb minőséget választani! 

 

Edzett üveg kijelzővédő fólia

 

A másik, és mint majd látjátok, jobb választás egy edzett üveg kijelzővédő fólia beszerzése. Ezek már nem csak a karcolásoktól óvják meg a mobilod, de felfogják az ütések erejét is. Gyakorlatilag arról van szó, hogy egy plusz réteg, a bevezetőben már említett érintőüveget helyezünk a képernyőre, így egy esetleges leejtés esetén nem a drága kijelzőhöz laminált gyári üvegünk törik szét, hanem a párezer forintért vásárolt üvegfóliánk. Ráadásul ezek az üveglapok a fóliákkal szemben nem buborékosodnak, így szinte észrevehetetlenek. 

 

Ha eldöntöttük, hogy fóliával, vagy edzett üveglappal szeretnénk megvédeni a mobilunk, még érdemes azt is átgondolnunk, hogy fénye, vagy matt felületet szeretnénk. Ha sokat használjuk erős fényben a telefont, érdemes egy csillogásmentes verziót választanunk. Ennek előnye, hogy nem tükröződik a fény a felületen, azonban cserébe gyengébb fényerőt és rosszabbnak tűnő felbontást is okozhat! 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket