notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Készítik a három évig is elálló pizzát!

hirdetes

Készítik a három évig is elálló pizzát!

SF
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ugyan kik dolgoznának az évekig elálló pizza elkészítésén, ha nem az amerikaiak? Bár a pizza hazája Olaszország, az amerikaiak szinte élni sem tudnak nélküli. Ezt az is mutatja, hogy az amerikai katonák kívánságlistáján azóta szerepel a pizza, amióta a bevetéseknél a konzerveket felváltották 1981-ben az úgynevezett MRE (Meal, Ready to Eat) élelmiszercsomagok. Egy massachusettsi katonai labor kutatóinak mostanra sikerült elérhető közelségbe hozniuk egy olyan pizzát, amely nem igényel hűtést vagy mélyhűtést.

Készítik a három évig is elálló pizzát!

Minden boldogság forrása az örökké elálló pizza

„Egyszerűen fogod a csomagolt pizzát, otthagyod a pulton és három évvel később még mindig ehető” – érzékelteti a kihívást a naticki intézetben dolgozó Michelle Richardson élelmezési kutató. Az intézményben a katonák bevetési hatékonyságát és túlélési esélyeit növelő felszerelés és ruházat fejlesztésével is foglalkoznak, de a jó pizza receptje az intézet Szent Gráljává vált.

 

A pizza az egyik leggyakrabban említett étel, amikor a katonákat arról kérdezik, mit szeretnének látni az élelmiszercsomagjukban - mondja Richardson, aki csaknem két éve dolgozik a recepten. A legnagyobb problémát a tudósok számára a paradicsomszósz, a sajt és a feltétek nedvességtartalma jelenti, amely a tésztába átvándorolva idővel tökéletes táptalajt teremt a penészgombák és baktériumok számára.

 

Az elmúlt években azonban sikerült olyan megoldásokat találni, amelyek segítenek megakadályozni a nedvesség vándorlását. Ezek közé tartozik például olyan anyagok hozzáadása – mint a cukor, a só vagy a különböző szirupok –, amelyek megkötik a vizet, és megakadályozzák, hogy a tésztába kerüljön.

 

 

De csak ez nem tartja frissen a pizzát három éven át szobahőmérsékleten, ezért a kutatók változtattak a szósz, a sajt és a tészta savasságán is, hogy megnehezítsék a baktériumok elszaporodását. Vasreszeléket is adtak a csomagolóanyaghoz, hogy az magába szívja a csomagba kerülő oxigént.

 

Bár a pizza még kísérleti szakaszban van, a labort vezető Jill Bates a legutóbbi pepperonis adag ízével már elégedett volt. Mint mondta, olyan az állaga, mint egy serpenyős pizzáé, a tészta egy kicsit puhább, nem ropogósra sült. "Nagyjából olyan, mint egy otthon, a sütőben sütött pizza. Az egyetlen különbség, hogy nem forrón, hanem szobahőmérsékleten eszi az ember" - tette hozzá.

hirdetes

 

A jelenleg elérhető készételek közül a spagetti a legnépszerűbb a katonák körében. Azóta szerepel a kínálatban, hogy bevezették az MRE élelmiszercsomagokat, és az egyetlen étel, amelyet soha nem akartak kivetetni a katonák a kínálatból.

 

Ha maradsz a hagyomány pizzáknál, próbáld ki az Angel Pizzát! Kattints ide, és rendeld meg életed legjobb pizzáját!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes
Közösség

Szótár

Lakástakarítás Budapest

A lakástakarítás folyamatos feladat, hiszen otthonunk tisztán tartása alapvető. Gyakran... Tovább

Csapatépítő helyszínek

A csapatépítő helyszínek általában olyan környezetben helyezkednek el, ahol sok program... Tovább

Tovább a lexikonra