notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Készítik a három évig is elálló pizzát!

hirdetes

Készítik a három évig is elálló pizzát!

SF

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ugyan kik dolgoznának az évekig elálló pizza elkészítésén, ha nem az amerikaiak? Bár a pizza hazája Olaszország, az amerikaiak szinte élni sem tudnak nélküli. Ezt az is mutatja, hogy az amerikai katonák kívánságlistáján azóta szerepel a pizza, amióta a bevetéseknél a konzerveket felváltották 1981-ben az úgynevezett MRE (Meal, Ready to Eat) élelmiszercsomagok. Egy massachusettsi katonai labor kutatóinak mostanra sikerült elérhető közelségbe hozniuk egy olyan pizzát, amely nem igényel hűtést vagy mélyhűtést.

Készítik a három évig is elálló pizzát!

Minden boldogság forrása az örökké elálló pizza

„Egyszerűen fogod a csomagolt pizzát, otthagyod a pulton és három évvel később még mindig ehető” – érzékelteti a kihívást a naticki intézetben dolgozó Michelle Richardson élelmezési kutató. Az intézményben a katonák bevetési hatékonyságát és túlélési esélyeit növelő felszerelés és ruházat fejlesztésével is foglalkoznak, de a jó pizza receptje az intézet Szent Gráljává vált.

 

A pizza az egyik leggyakrabban említett étel, amikor a katonákat arról kérdezik, mit szeretnének látni az élelmiszercsomagjukban - mondja Richardson, aki csaknem két éve dolgozik a recepten. A legnagyobb problémát a tudósok számára a paradicsomszósz, a sajt és a feltétek nedvességtartalma jelenti, amely a tésztába átvándorolva idővel tökéletes táptalajt teremt a penészgombák és baktériumok számára.

hirdetes

 

Az elmúlt években azonban sikerült olyan megoldásokat találni, amelyek segítenek megakadályozni a nedvesség vándorlását. Ezek közé tartozik például olyan anyagok hozzáadása – mint a cukor, a só vagy a különböző szirupok –, amelyek megkötik a vizet, és megakadályozzák, hogy a tésztába kerüljön.

 

 

De csak ez nem tartja frissen a pizzát három éven át szobahőmérsékleten, ezért a kutatók változtattak a szósz, a sajt és a tészta savasságán is, hogy megnehezítsék a baktériumok elszaporodását. Vasreszeléket is adtak a csomagolóanyaghoz, hogy az magába szívja a csomagba kerülő oxigént.

 

Bár a pizza még kísérleti szakaszban van, a labort vezető Jill Bates a legutóbbi pepperonis adag ízével már elégedett volt. Mint mondta, olyan az állaga, mint egy serpenyős pizzáé, a tészta egy kicsit puhább, nem ropogósra sült. "Nagyjából olyan, mint egy otthon, a sütőben sütött pizza. Az egyetlen különbség, hogy nem forrón, hanem szobahőmérsékleten eszi az ember" - tette hozzá.

hirdetes

 

A jelenleg elérhető készételek közül a spagetti a legnépszerűbb a katonák körében. Azóta szerepel a kínálatban, hogy bevezették az MRE élelmiszercsomagokat, és az egyetlen étel, amelyet soha nem akartak kivetetni a katonák a kínálatból.

 

Ha maradsz a hagyomány pizzáknál, próbáld ki az Angel Pizzát! Kattints ide, és rendeld meg életed legjobb pizzáját!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes
Közösség

Szótár

Nyelv

Nyelv alatt egyrészt a szájban található izomköteget értjük. A nyelv felületén található... Tovább

Osztálytalálkozó helyszín Budapesten

Egy osztálytalálkozó megszervezése nagy feladat, különösen a tökéletes helyszín... Tovább

Tovább a lexikonra