Naponta kétszer mosok fogat, ez elég? Így alakítsd ki a megfelelő szájhigiéniádat

Naponta kétszer mosok fogat, ez elég?

Szerző: noemivida - 2021.04.23.

Nem! A válaszunk a kérdésre: naponta 2-szer mosok fogat, ez elég? egy határozott nem! A fogak ápolásához, a megfelelő szájhigiénia kialakításához ennél sokkal többre van szükség. Mire? Mutatjuk!

Elég kétszer fogat mosni?

Hányszor kell fogat mosni?

Az egy dolog, hogy rendszeresen mosol fogat, de helyesen is? A papírforma szerint minden étkezés után fogat kellene mosni, a megfelelő technikával, alaposan, minden felületet érintve. Ugyanis így lehet megelőzni, hogy az ételmaradékok után lepedék maradjon a fogon. Ezekben ugyanis baktériumok telepednek meg, és ez később súlyos problémákhoz vezethet. Persze ez sokszor nem kivitelezhető, felgyorsult életstílusunk mellett mondhatni szinte lehetetlen. A munkahelyén senki sem fog nekiállni fogat mosni, ahogyan út közben sem. Azonban erre megoldás lehet, ha étkezések után tisztító hatású ételeket eszünk, például almát, kerüljük a magas koffeintartalmú italokat, magas cukortartalmú ételeket. 

 

Hogyan kell fogat mosni?

A napi kettő fogmosás a minimum. Fogmosás közben ügyelj a helyes technikára! A lényeg, hogy a lehető legkíméletesebben tisztítsd meg a fogaidat úgy, hogy a lepedéket eltávolítsd minden felületről. Általánosságban elmondható, hogy erre a folyamatra körülbelül 2 perc elég. Célszerű kialakítani egy rendszert, hogy melyik irányból merre haladsz, így biztosan nem marad ki semmi. Így csináld: a fogkefét a fognyakra ferdén tartsd, úgy, hogy a fogkefe a fog koronájának felszínével 45 fokos szöget zárjon be. A következő lépésben a fogkefe enyhe előre-hátra (1-2 mm kitéréssel) és egyben kissé körkörös mozgásával lazítjuk fel a fognyakon lévő lepedék réteget. Ezután a fog rágófelszíne felé irányuló söprögető mozdulatokkal távolítsd el a plakkréteget. Alkalmanként célszerű fogselymet is használni, ugyanis ezzel az olyan lepedékeket is el lehet távolítani, amit a fogkefe sörtéi nem érnek el.

 

Mi mást kell még tenni?

Ha kialakítottál egy megfelelő szájhigiéniát, még akkor sem vagy teljesen kész, ugyanis ahhoz, hogy biztos lehess benne, hogy fogaid épek, és egészségesek, meg kell vizsgáltatnod őket. Évente 1-2alkalommal érdemes szűrővizsgálatra menni. A Pure Dental szájhigiéniai kezelésein egy teljeskörű vizsgálat segítségével megbizonyosodhatsz róla, hogy fogaid egészségesek, vagy ha bármi probléma lépett volna fel, akkor még a korai szakaszban közbe léphetsz. Így nemcsak fogaid épségét őrizheted meg, hanem elkerülhetsz mindennemű fogproblémából, és kezelésből adódó fájdalmat. A vizsgálat során a legkorszerűbb eszközök segítségével állítanak fel szakértői diagnózist fogaid állapotáról. Lényegében olyan ez a vizsgálat, mint a vérvétel, minden szükséges információ kiderül belőle a fogakkal kapcsolatban.
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket