notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Ki volt valójában Che Guevara?

hirdetes

Ki volt valójában Che Guevara?

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Manapság egyre több embert látok feszítene Che Guevara arcképével a pólójukon, engem ez nagyon dühített régebben, meg is kérdeztem a viselőjüket, hogy tudja-e ki volt valójában ez az ember, tisztában van-e azzal, hogy miket tett?

Amit kevesen tudnak Che Guevaráról

Guevara írásos bizonyítékokat hagyott hátra kegyetlenkedéseiről. A valóban sötét dolgokról, bár a legsötétebbekről ő is hallgatott. 1967-ben, már bőséges tapasztalatok alapján, Guevara így foglalta össze az igazságosság gyilkos eszméjét, amely vezette: A gyűlölet nélkülözhetetlen eleme a harcnak. Az ellenség könyörtelen gyűlölete teszi lehetővé, hogy túllépjünk természetes korlátainkon, és hatékony, hidegvérű gyilkológéppé váljunk."
A Batista-rezsim elleni fegyveres harc során Guevara személyesen ölt meg több árulónak tartott partizánt, a hatalom átvétele után pedig az általa irányított ítélőszékek emberek százait végezték ki. "Olyanokat, akikről bebizonyosodott, hogy ellenségek, vagy gyanúsíthatók voltak ezzel, és olyanokat is, akik csak rosszkor rossz helyen voltak." Ő szervezte meg az első kubai koncentrációs táborokat, ahová először a politikailag gyanús elemeket zárták, majd a hatvanas évek közepétől a melegeket, a katolikus papokat, a Jehova tanúit és az aidseseket is. "Guevara élete utolsó éveiben szembefordult a szovjet kommunizmussal - írja Vargas Llosa. - Azzal vádolta Moszkvát, hogy túl puha, túl sok engedményt tesz az ideológia és a diplomácia terén. Szemben a maoista Kínával, amelyben az ortodoxia utolsó mentsvárát látta."

hirdetes

hirdetes
Ezek ismeretében azt mondom, hogy egyrészt nekünk vannak forradalmáraink, akiket tisztelhetünk, nincs szükségünk más ország forradalmáraira, pláne nem tömeggyilkos forradalmáraira.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
665
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
792 988

Szótár

Pénz

A pénz szó többféle dologra is utalhat. Gyakran kézzel fogható érmékre és bankjegyekre... Tovább

Lakástakarítás

A lakástakarítás folyamatos feladat, hiszen otthonunk tisztán tartása alapvető. Gyakran... Tovább

Tovább a lexikonra