notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A génmanipuláció segítségével ez a négy faj visszatérhet az életbe

hirdetes

Visszatérés a kihalásból? - Négy etűnt állatfaj, amiket a tudomány újra életre kelthet

Szaka Ádám
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Egyes fajok végleges eltűnésében közrejtászott az ember, de talán van lehetőség a hibáink kijavítására. A DNS kutatások, rengeteg más előny mellett, elérhetővé tehetik számunkra, hogy feltámasszuk ezeket a régen elveszett állatokat. 

Kihalt állatok, amiket a tudomány visszahozhat az életbe

A gyapjas mamut 

Ezek az állatok körülbelül 400 000 évvel ezelőtt jelenhettek meg először bolygónk felszínén. Habár nem mindenki van vele tisztában, hogy jégkorszak nem csupán egyszer fordult elő a Föld életében, hajlamosak vagyunk a szó olvasatában, vagy hallását követően egyből a havas terepen sétáló, állati bundákba bugyolált ősemberekre gondolni, valamint a közvetlen környezetükben lévő mamutokra is. Ők már afféle jelképnek számítanak ilyen téren. A faj kipusztulása megközelítőleg 10 000 évvel ezelőttre tehető, noha volt egy alfaj, ami ennél tovább életben maradt, de 4 000 éve ők is eltűntek a föld színéről, élőhelyükül pedig a Vrangel-sziget szolgált egykor. A gyapjas mamut eltűnésében az ember fejlődése nagy szerepet játszott, hiszen a bundájáért, a csontjaiért, a húsért egyaránt vadászták, ám egyes elméletek szerint a felmelegedés, és az éghajlati változások sem hagyhatók figyelmen kívül ebben a történetben. Szibériában feltártak olyan tetemeket, amikben épp szövetek is fellelhetők, de ezek is kevesek voltak egy teljes DNS mintához. Egészen addig, ameddig svéd kutatók, 2015-ben, a mamut genomját nyilvánosságra nem hozták. A génmanipulációval való kísérletek folyamán ugyan a teljesen eredeti mamutok nem helyezhetők vissza az életbe, viszont az elefánttal történő keresztezés nagyon közel viheti a tudósokat a célhoz. 

hirdetes

Az erszényesfarkas 

 
 
 
 
 
hirdetes
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Алексей Чернов (@history_voice) által megosztott bejegyzés

A más néven tasmán tigrisként is emlegetett faj Ausztráliában, Tasmániában, valamint Új-Guineában élt egykor. Volt olyan földtörténeti kor, amelynek idejében ez a három terület még összefüggésben állt, így lehetett mindegyiken őshonos ez az erszényesek családjába tartozó ragadozó. Új-Guineában megközelítőleg 2 000 évvel ezelőtt pusztult ki, ezt követte az Ausztriában történő kihalása, ennek oka pedig nagy valószínűséggel az lehetett, hogy nem tudta felvenni a versenyt a túlélésben a dingókkal. Tasmániában az Európából bevándorolt telepesek okozták az erszényesfarkas végét, ugyanis a szigetet birkatenyésztésre szerették volna berendezni az emberek, így a ragadozó veszélyt jelentett a gazdaságra. 1838-tól a helyi vadászat szervezett irtásukba kezdett, és ez csak fokozódott, mivelhogy az 1888-as évtől már vérdíj járt az elejtésükért. Ezek az események vezettek hozzá, hogy 1936-ra elhalálozott az utolsó fogságban élő tasmán tigris, így a faj megszűnt létezni többé. Mivel relatíve sok példány megmaradt, köszönhetően az etanolba áztatott, múzeumi eljárásoknak, nem volt nehéz dolga a kutatóknak, hogy DNS mintát szerezzenek, a hiányzó részeket pedig képesek pótolni a farkassal rokonságban álló tasmán ördögével. Ha nem lépnek fel komplikációk, úgy 2027-re visszahozhatják közénk az erszényesfarkasokat. 

A következő oldalon folytatódik a cikkünk, lapozz hát, amennyiben meg szeretnéd tudni, hogy a tudomány csodás eszközeivel milyen elfeledett fajok kerülhetnek még vissza a bolygónkra! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Asztal

Ez a sokoldalú bútordarab minden otthon elengedhetetlen kelléke. Legyen szó a nappaliról,... Tovább

Nyelv

Nyelv alatt egyrészt a szájban található izomköteget értjük. A nyelv felületén található... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekesség Lenyűgöző technika Technika Világunk