Kora tavaszi pontyhorgászat

Kora tavaszi pontyhorgászat

Szerző: szoroakos - 2014.03.16.

Minden horgász hatalmas mosollyal szokta nyugtázni az első, igazán meleg napsugarakat kora tavasszal. Aki télen is rendszeresen jár horgászni, láthatja, hogyan tűnik el a jég a tóról, hogyan költözik vissza az élet a környékre, és a hideget már csak a sör hőmérséklete juttatja eszünkbe. A halak mozgása is kezd észrevehetővé válni a tó bizonyos pontjain. Ezeket a pontokat kell megtalálnunk, és biztos kapás lesz az eredmény.

Kora tavaszi pontyhorgászat

Előnyös helyek

A legfontosabb dolog a megfelelő hely megtalálása a megfelelő időben. Persze ez elsőre teljesen lehetetlennek tűnik, de ne legyünk ennyire borúlátóak, a pontyokat könnyebb megtalálni, mint azt sokan gondolnánk. Érdemes olyan tavat választani, ahol máskor is horgásztunk már tavaszi időszakban, mivel ez megkönnyíti a pontylelőhelyek keresését. A legjobb, ha kis vízfelületeket keresünk, ahol az átlagos mélység 4 méter körül mozog, amelyet a déli napsugarak jól meg tudnak világítani. Ezek a vizek könnyen felmelegszenek, ezért előszeretettel keresik őket a pontyok. A part melletti nádasok is rendkívül jól tartják a hőt, azért a nádas széle is jó kiindulási pont lehet.

 

A csali

A hely kiválasztása után jöhet a csal és etetőanyag kiválasztása. Etetésre sajnos kora tavasszal is szükség van, de nem árt betartani a kevesebb több szabályát. Az etetőanyag és a csali mindig jó, ha megegyezik.

Kora tavasszal az egyik leghatékonyabb végszerelék a „Frightner-Rig” lehet. Egy 25 lbs horogelőkére felhúzunk két szilikon csövet. A horog felöli részen egy 2 cm-es darabot és forgó felöli végére pedig egy 1,5 cm hosszú darabot használjunk. A hajszál előkét és az előke zsinórt hurokkötéssel a horogfülhöz kell rögzíteni. A szilikon csövet rá kell húzni a csomóra úgy, hogy a hurokból kb. 0,3 cm szabadon maradjon. Az előke úgy működik, hogy az óvatos ponty felszívja a csalit, és amikor a szája a szilikon csőhöz ér, megijed és megpróbálja minél előbb kiköpni a csalit, amivel hal megakasztja saját magát. Ez a szerelék tavasszal működik a legjobban, amikor a halak még nagyon óvatosak.

 

Ha te is szeretnél jó minőségű és hatékony bojlival horgászni, látogasd meg magyarország egyik legnagyobb pontyhorgászattal foglalkozó webáruházát.
Kattints ide!

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket