notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Koronavírus: Nagyobb veszélyben lehetsz a vércsoportod alapján? Ilyen összefüggés van a koronavírus és a vércsoport között

hirdetes

Koronavírus: Nagyobb veszélyben lehetsz a vércsoportod alapján?

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A tudósok már 2020-ban kutatni kezdték, hogy van-e szerepe a vércsoportnak abban, hogy mekkora eséllyel alakulhat ki valakiben egy súlyosabb koronavírus-fertőzés. Két 2020-ban megjelent publikáció szerint van egy vércsoport, amire kisebb kockázat jellemző.

Vércsoport és koronavírus

A korábbi eredmények zavaros képet festettek a vércsoport és a Covid-19 kockázatának kapcsolatáról

A koronavírus járvány elején végzett kutatások eredményei eleinte arra engedtek következtetni, hogy az A vércsoportú személyek hajlamosabbak lehetnek a súlyosabb lefolyású és halálos kimenetelű Covid-19 fertőzésre.

Egy júniusi, ellenőrzés előtt publikált tanulmány 1610 súlyos (oxigénre vagy lélegeztetésre szoruló) Covid-19 eset vérmintáit vizsgálta meg. A kutatók kiderítették, hogy a súlyos betegek között sokakban volt jelen ugyan az a génvariáns, amely meghatározza az ember vércsoportját, illetve, hogy az A vércsoportúak között 50%-kal nagyobb volt a súlyos Covid-19 fertőzés kockázata.

Egy másik, szintén nyilvános ellenőrzés előtt publikált kínai tanulmány kimutatta, hogy a 2173 megvizsgált Covid-19 páciens eredményei alapján az A vércsoportúakat jobban fenyegette mind a megfertőződés, mind az elhalálozás kockázata. Ugyan ezek a kutatók jegyezték meg továbbá, hogy a 0-s vércsoportúak voltak azok, akiknél a legkisebb volt a megfertőződés kockázata.

hirdetes

A későbbi kutatások szerint azonban a helyzet ennél sokkal összetettebb, és hogy a vércsoportnak nincs jelentős hatása a Covid-19 fertőződés valószínűségére.

hirdetes

Példának okáért említhetnénk Nichola Tatonetti, a Columbia Egyetem adattudósát, és Michael Zietzt végzős hallgatót, akik 7700 Covid-19 eset adatait vizsgálták meg kutatásuk során. Ezek alapján megállapították, hogy az A vércsoportúak számára kevésbé valószínű, hogy lélegeztetőgépre legyen szükségük, míg az AB vércsoportúak számára nagyobb ennek a kockázata.

Tatonetti azonban azt állította, hogy a vércsoport és a Covid-19 kockázata közötti összefüggés nem elég jelentős ahhoz, hogy a vércsoport befolyásolja a fertőzés, vagy a súlyos fertőzés kockázatát. Megjegyezte továbbá, hogy senki se higgye, hogy a vércsoportja megvédi majd a Covid-19 fertőzéstől.

A Massachusetts General Hospital (MGH) kutatói is előálltak egy tanulmánnyal, amely szerint a 0-s vércsoportú személyek kevésbé valószínű, hogy megfertőződnek majd a Covid-19 vírussal. Ugyanakkor, megállapították azt is, hogy a páciensek vércsoportjának nincs köze ahhoz, hogy mekkora eséllyel kerülnek majd lélegeztetőgépre, vagy haláloznak el a vírus miatt. Ők is arra jutottak, hogy a vércsoport és a kockázat között nincs elég erős összefüggés ahhoz, hogy bárki szempontként tekintsen rá.
 

Mi a helyzet a későbbi eredményekkel, mi a végső konklúzió? Mutatjuk!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Vízpart apartman

Aki tartózkodott már huzamosabb ideig vízparton, az tudja, hogy egy vízparti apartman milyen... Tovább

Gyerekbarát étterem

Étterembe menni gyerekekkel nem egyszerű, azonban szerencsére ma már egyre több gyermekbarát... Tovább

Tovább a lexikonra
Egészség Érdekesség Világunk