Koronavírus: Nagyobb veszélyben lehetsz a vércsoportod alapján? Ilyen összefüggés van a koronavírus és a vércsoport között

Koronavírus: Nagyobb veszélyben lehetsz a vércsoportod alapján?

Szerző: noemivida - 2021.05.03.

A tudósok már 2020-ban kutatni kezdték, hogy van-e szerepe a vércsoportnak abban, hogy mekkora eséllyel alakulhat ki valakiben egy súlyosabb koronavírus-fertőzés. Két 2020-ban megjelent publikáció szerint van egy vércsoport, amire kisebb kockázat jellemző.

Vércsoport és koronavírus

A korábbi eredmények zavaros képet festettek a vércsoport és a Covid-19 kockázatának kapcsolatáról

A koronavírus járvány elején végzett kutatások eredményei eleinte arra engedtek következtetni, hogy az A vércsoportú személyek hajlamosabbak lehetnek a súlyosabb lefolyású és halálos kimenetelű Covid-19 fertőzésre.

Egy júniusi, ellenőrzés előtt publikált tanulmány 1610 súlyos (oxigénre vagy lélegeztetésre szoruló) Covid-19 eset vérmintáit vizsgálta meg. A kutatók kiderítették, hogy a súlyos betegek között sokakban volt jelen ugyan az a génvariáns, amely meghatározza az ember vércsoportját, illetve, hogy az A vércsoportúak között 50%-kal nagyobb volt a súlyos Covid-19 fertőzés kockázata.

 

Egy másik, szintén nyilvános ellenőrzés előtt publikált kínai tanulmány kimutatta, hogy a 2173 megvizsgált Covid-19 páciens eredményei alapján az A vércsoportúakat jobban fenyegette mind a megfertőződés, mind az elhalálozás kockázata. Ugyan ezek a kutatók jegyezték meg továbbá, hogy a 0-s vércsoportúak voltak azok, akiknél a legkisebb volt a megfertőződés kockázata.

 

A későbbi kutatások szerint azonban a helyzet ennél sokkal összetettebb, és hogy a vércsoportnak nincs jelentős hatása a Covid-19 fertőződés valószínűségére.

 

Példának okáért említhetnénk Nichola Tatonetti, a Columbia Egyetem adattudósát, és Michael Zietzt végzős hallgatót, akik 7700 Covid-19 eset adatait vizsgálták meg kutatásuk során. Ezek alapján megállapították, hogy az A vércsoportúak számára kevésbé valószínű, hogy lélegeztetőgépre legyen szükségük, míg az AB vércsoportúak számára nagyobb ennek a kockázata.

 

Tatonetti azonban azt állította, hogy a vércsoport és a Covid-19 kockázata közötti összefüggés nem elég jelentős ahhoz, hogy a vércsoport befolyásolja a fertőzés, vagy a súlyos fertőzés kockázatát. Megjegyezte továbbá, hogy senki se higgye, hogy a vércsoportja megvédi majd a Covid-19 fertőzéstől.

 

A Massachusetts General Hospital (MGH) kutatói is előálltak egy tanulmánnyal, amely szerint a 0-s vércsoportú személyek kevésbé valószínű, hogy megfertőződnek majd a Covid-19 vírussal. Ugyanakkor, megállapították azt is, hogy a páciensek vércsoportjának nincs köze ahhoz, hogy mekkora eséllyel kerülnek majd lélegeztetőgépre, vagy haláloznak el a vírus miatt. Ők is arra jutottak, hogy a vércsoport és a kockázat között nincs elég erős összefüggés ahhoz, hogy bárki szempontként tekintsen rá.
 

Mi a helyzet a későbbi eredményekkel, mi a végső konklúzió? Mutatjuk!

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket