Hogyan kerüld el a koronavírus fertőzést utazás közben!

Hogyan kerüld el a koronavírus fertőzést utazás közben!

Szerző: István81 - 2020.03.10.

Viseljek maszkot? Nagyobb a kockázat, ha repülőn utazom? Hatásosak a kézi fertőtlenítők? Ezekre a gyakori kérdésekre adnak most választ az elismert szakemberek.

Hogyan kerüld el a koronavírus fertőzést utazás közben!

Az óvatosabb emberek már most is maszkot viselnek a New Yorki metrókon és a San Franciscoi reptereken. A kézi fertőtlenítőszereket pánikszerűen vásárolták fel, akár csak hazánkban. Amíg a nagyobb gócpontok, mint Kína, Olaszország, Irán küzd a koronavírus megfékezéséért, ahol már több százan haltak meg és több tízezrek fertőződtek meg. Az emberek szerte a világon egyre jobban aggódnak, inkább próbálják elkerülni, hogy tömegben keljen lenniük főleg zárt térben, mint a mozi, tömegközlekedés, mint például a repülőgépek.

 

Most megkérdeztük az egészségügyi szakembereket, hogy védekezzünk, ha mégis utaznunk kellene repülőgéppel.

 

Viseljek maszkot?

Egy amerikai orvossal történt nem rég, hogy Párizsba utazott és egy hölgy mögé szólt a jegye, aki szemmel láthatóan nem érezte jól magát. Szipogott, köhögött a megfázás tüneteit produkálta. A doktor aki a mikrobiológia professzora, szólt a stewardessnek, hogy szeretne onnan elülni, de sajnos nem történt semmi.

 

„ Ez volt az egyetlen olyan eset, amikor azt kívántam bárcsak lenne nálam maszk” – mondta

 

Tehát a maszk hatásos? A válasz igen is meg nem is. Dr. Tierno, hogy mennyi embert lát maszkot viselni az utcákon és a metrókban, de szinte olyan mintha rajtuk se lenne. A levegő úgy is beszűrődik a réseket, meg a legtöbben az orrukra nem húzzák rá a maszkot. A maszk inkább abban segít, hogy ne adjuk tovább a vírust, de az ellen nem véd, hogy elkapjuk.


Ahol mégis ajánlott a maszk használata, az olyan területek ahol több megbetegedésről számoltak be. De az orvosi maszk ott sem segít, csak a komolyabb maszkok amik megszűrik a levegőrészecskék 95%-át. Szóval, ha a repülőn észleljük, hogy beteg ember mellet ülünk és nem tudunk elülni onnan, nem árt, ha maszkot húzunk, de ha még a beteg személynek is adunk egy maszkot az a legjobb.

 

Kérem! Mosd meg a kezed.

Ez a legegyszerűbb és leghatásosabb megoldás amit tehetünk. A szakemberek többször elmondták, hogy a sűrű kézmosás szappannal és vízzel a leghatásosabb védekezés a koronavírus ellen akár csak az influenza ellen és még más megbetegedések ellen.
Csak gondoljunk bele, hogy 1 nap alatt merre járunk és mi mindet fogunk meg a kezünkkel. És most gondoljunk bele egy repülőgépen ülve, hogy hány kéz, fogta meg az övünket az étkezőtárcánkat. Ezért nem szabad úgy az arcunkhoz nyúlni, hogy előtte nem mostunk kezet vagy nem fertőtlenítettünk.
A kézmosás 16%-kal csökkenti a légzőszervi fertőzések kockázatát. Ha nem áll rendelkezésünkre víz és szappan, akkor 60%-ot meghaladó alkoholtartalmú kézi tisztítószerek működnek.

 

Tálcaasztalok és ülések a repülőgépek!

-    Ne étkezzen a tálcaasztalon!
Egy felmérés már rég kimutatta, hogy a személyzetnek nincs elég ideje két felszállás között az alapos fertőtlenítésre. Hogy mit jelent ez az utasok számára? A szakemberek azt javasolják, hogy vagy töröljük le alaposan a tárcát fertőtlenítőkendővel, vagy rakjunk rá valami papír lapot, újságot. Laptopot, telefont ne rakjunk közvetlen a tárcára. Ha wc-re kell mennie, használjon zsebkendőt a kilincs megfogására. Az ételt pedig semmiképpen ne tegye a tárcára.

 

Mennyire tiszta a levegő, amit belélegzek?

A repülőgépeket alacsonyabb a kockázat, mint például a metrón, buszon vagy egy moziban. Ez azért van mert a repülőgépeken sokkal hatékonyabb légszűrőket használnak, amelyek hasonlítanak a korházakban használt HEPA szűrőknek. Ezek a szűrők a levegőben lévő mikrobák 99%-át megszűrik. Azért ajánlatos a szellőzőnyílásokat úgy állítani, hogy azok ne fújanak közvetlen ránk, főleg ne a fejünkre.

 

Pihenj!

Minél erősebb az immunrendszered annál nagyobb az esélyed, hogy nem kapod el a koronavírust. Aludj 7-8 órát, egyél sok zöldséget és gyümölcsöt. És ami még nagyon fontos kerüld a stresszt. A stressz a legrosszabb dolog ami a testedre is kihat.

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket