notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Különleges édességek, amiket imádni fogunk

hirdetes

A világ 6 legkülönlegesebb édessége

Oláh Tamás
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Bizonyára sokunk számára nem volt egyszerű az elmúlt pár hónap során a rohanó hétköznapokból hirtelen kikerülni, azonban nem volt más választásunk, mint alkalmazkodni. Ez nem csak azzal járt, hogy a gyermekkori nyári szünetekhez hasonló módon több hónapra beszorultunk otthonunkba, hanem olyan teljesen hétköznapi és megszokott dolgokkal találkozhattunk az újdonsült élethelyzetünben melyek nem is gondoltuk talán, hogy problémát okozhatnak. Így érezhettek például azok a kisebb gyermekes családok, akiknek eddig nem jutott elegendő ideje egymásra, vagy az elfoglalt karrieristák, akiknek sokszor egy perce sincs otthon relaxálni és egy kicsit gatyába rázni a lakást. 

Kóstoltad már ezeket a különleges édességeket?

Bár a home office-nak köszönhetően a legtöbbünk folytatta mindennapi tevékenységeit a munkát illetően, rengetegünket érhetett kellemetlen felismerésként, hogy mától bizony mindennap magunknak kell sütnünk-főznünk. Ha esetleg gyakorlott kis szakácsok vagyunk, akkor sem meglepő, hogy a hosszú hónapok után bizonyos ételektől már herótunk kezd lenni és szívesen kipróbálnánk valami újat. 

Szerencsére a XXI. században már másodpercek alatt hozzájuthatunk végtelen mennyiségű különleges és egyedi recepthez, most azonban az édesszájúak legnagyobb örömére egy csokorba gyűjtöttünk néhány egyedülálló, ugyanakkor fenséges édességet. A következő sütemények, piték és kekszek egy részét akár otthon is el tudod készíteni, ha a kijárási tilalom idején sikerült beleszeretned a sütésbe és a kísérletezésbe. 

Japán sajttorta

Ez a desszert főként vicces „rezgős”, a kocsonyáéhoz hasonló állagáról vált híressé. Ez azonban senkit ne tévesszen meg a sütemény ugyanis piskótából van, nem zseléből. A titka a türelem és az, hogy a meleg tésztához egy kis sajtkrémmel és jó sok vaníliával megbolondított felvert tojásfehérjét keverünk. Végezetül addig sütjük, míg szép aranybarna nem lesz a külseje. Tálaláskor díszíthetjük egy kis porcukorral, csokoládészósszal vagy különböző gyümölcs jamekkel. 

hirdetes

Basbousa

Másnéven grízes sütemény. Ez az édesség az egész Közel-Kelet desszert kínálatában ékeskedik, azonban sokszor csak Egyiptomhoz kötik. Az imént említett sajttortával ellentétben a basbousa nagyon édes sütemény. Kókuszreszelékből és búzadarából készíthetjük el, majd a sütés után cukorszirupba kell beáztatni, vagy aki nem olyan édességimádó ezt a lépést ki is hagyhatja és elég, ha csak a kész desszert tetejére csurgat egy kis szirupot. 

Alfajores

hirdetes

Dél-Amerikában, Argentinától Peruig bárhol megtalálhatjuk ezt a teasüteményt. Az ínycsiklandó karamellás krémmel töltött, ropogós kekszet gyakorlatilag fél óra alatt elkészíthetjük otthonunkban, ugyanis nem tartalmaz semmilyen különleges hozzávalót. Ha már Amerikában járunk kétségkívül meg kell említeni a tradícionális csokis kekszet is.

Amerikai csokis keksz

Ez az édesség tökéletes vendégváró, vagy kellemes majszolni való akár a vasárnapi ebéd után is. Elkészítése roppant egyszerű és garantáltan sikert arat majd a válogatósabbak körében is. Ha esetleg sosem próbálkoztál még meg vele, itt az idő!

Dél-Afrikai tejes lepény

Elkészítése szintén nem okoz problémát akár a kezdőknek sem. A tészta a magyar linzer tésztához hasonló, semmi más nem kell hozzá csupán liszt, vaj, cukor, só, tojássárgája és egy kis sütőpor. A krémhez pedig csupán tejre és egy kis vaníliára van szükségünk, amit szépen összeforgatunk a megmaradt felvert tojásfehérjékkel. Ha szeretjük a fahéjat nyugodtan szórhatunk egy kicsit a tetejére még sütés előtt.

Citromos pite egyenesen Franciaországból

A pite tészta hasonló az előbb említett linzer tésztához, így ennek a süteménynek az elkészítése sem túl bonyolult. Talán a töltelék okozhat egy kis kezdeti ijedtséget, de bátran próbálkozzunk meg vele, hiszen a végeredmény isteni. A krémhez vajra és citromlére, illetve egy kis citromreszelékre lesz szükségünk. Az igazi ínyencek sütés előtt egy kis felvert tojásfehérjét is simíthatnak a pite tetejére. Jó kísérletezést és jó étvágyat kívánunk mindenkinek!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Lakástakarítás

A lakástakarítás folyamatos feladat, hiszen otthonunk tisztán tartása alapvető. Gyakran... Tovább

Béka

A béka első sorban természetesen egy hidegvérű hüllőfajta, amely többnyire nedves, vizes... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekesség